Moraali? (sci-fi, julkaistu e-kirjana)

Tämän palstan kautta voit ilmoittaa netissä olevia science fiction-, fantasia- tai kauhutekstejäsi keskustelijoiden arvioitavaksi. Tähän eivät kuulu novellit, jotka ovat ilmestyneet verkkolehdissä.

Valvoja: Moderaattorit

ViestiKirjoittaja Piikki » 10.02.2008, 20:23:42

Ymmärrän julkaisupaikan nihkeyden luovuttaa arvostelukappaleita ilmeiseksi (pelko että pdf sitten leviää muualle/potentiaaliset ostajat jäävät saamatta), mutta toisaalta se on kirjoittajan kannalta kirjoittajan saamaa julkisuutta hankaloittava asia. Kustantajat yleensä antavat arvostelukappaleita aina ilmaiseksi, ilman erityisehtoja. Siitä on jopa kirjoittajan kanssa kustannussopimuksessa erikseen sovittu - tekijä ei saa korvauksia näistä kappaleista, koska kustantajakaan ei saa niistä mitään.

Kirjoittajan oikeuksien kannalta kehotan kirjoittajia selvittämään kaiken mahdollisen etukäteen, kun tilaisuuksia tekstien julkaisemiseen tarjoutuu: myös miten julkaisija suhtautuu arvostelukappaleisiin yms. rahaliikenne, palkkionmaksu, miten myyntiä seurataan jne. Mielellään kirjallisena niin ei tule mitään ikäviä yllätyksiä. Eniten palvelukustannetoiminnassa minua kismittävät sopimukset, joissa kirjoittaja ensin maksaa palvelusta (usein melko tyyriinkin hinnan) ja teoksen julkaisija sitten vielä erikseen pidättää itsellään oikeuksia teokseen (tämä on sitten meidän seuraavat 10 vuotta). Jos taas kustantaja/julkaisija maksaa tekijälle, ja tekijä on koko ajan saava osapuoli, on kustantajalla oikeus pidättää itsellään oikeuksia, esim. tietylle ajalle tuleva kielto julkaista teoksta jossakin toisessa formaatissa - sehän söisi myyntiä, johon kustantajan saama hyöty perustuu.

Markkinointi on kaikissa pienkustantamisessa ongelmana, ja alalle vakiintuneista toimijoistakaan ei aina tiedä, miten he pitävät teosta esillä. Ole huomannut, että Nakano on itse postannut ilmoitusta kirjastaan eri paikkoihin, mikä kertoo siitä, että kirjoittajalla on iso rooli markkinoinnissa. Se on muistattava palvelukustannetoiminnassa, että usein tekijä on lopulta yksin teoksensa esille tuomisen kanssa.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Tohtori » 11.02.2008, 01:24:46

nakano kirjoitti:
Tohtori kirjoitti:Yleisesti ottaen siis kannattanee fiktiossa välttää tuollaisia nimiä, jotka selvästi tarkoittavat jotain jollain muulla kielellä ja vielä ovat kyseisen genren perussanastoa. Siitä tulee huono ensivaikutelma.

Noissa muissa nimissä ei sinänsä ole minusta vikaa, tosin myös "Deco" tuo mielleyhtymiä sisustukseen tai koristeluun mutta ei siihen varmaan kiinnittäisi niin paljoa huomiota jos toisen päähenkilön nimi ei olisi jo ennestään häirinnyt. Korkeintaan noista paikannimistä tulee sellainen tunne, että vähän vastaavia on nähty aika paljon ennenkin - ainakin "Shofix" kuulostaa pirun tutulta, tosin en osaa sanoa mistä yhteydestä.


Pidän tämän mielessä. Minä en nähnyt nimivalintaa "Cyber" häiritseväksi, mutta jos asia on näin, otan tämän huomioon tulevissa tuotoksissani. Yleensä keksin nimen miettimättä asiaa sen kummemmin. Käytän suurimman osan resursseista tarinan kulkuun, joka kuitenkin on novellin kantava voima. Siinä toivon onnistuvani hyvin. Hyvä, että "Shofix" kuulostaa tutulta. Toivoinkin, että joku tunnistaisi edes etäisesti tämän nimivalinnan. Se ei todellakaan ole satunnainen päätös. Suoran vastauksen saat kuitenkin Moraali?:ksen liitteestä. Kappalejaosta sen verran, että tiedän, että ne yleensä sisennetään tapin avulla. Se on hieman makuasia. Tässä tapauksessa halusin kuitenkin tehdä toisin. Huono valinta ehkä?


Ymmärrän kyllä sinänsä nuo näkökannat, mutta tekstejä julkaistessa täytyy muistaa että lukijat arvioivat lopputulosta kokonaisvaltaisena tuotoksena ja siinä sitten voivat häiritä sellaisetkin asiat jotka itselle eivät ole niin tärkeitä. (Itseäni vastaavasti häiritsevät jotkut muut kitkutuksen aiheet, jotka omasta mielestäni ovat turhaa hienostelua, mutta ei mahda mitään.) Henkilöiden ja vastaavien nimet ovat yksi sellainen juttu, joka pistää usein silmään ensimmäisten asioiden joukossa, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota (toki monen muun asian muassa). On vaikea kiinnostua henkilöistä, joilla on jotenkin häiritsevät nimet, ja enemmän genreä lukeneet voivat myös helposti kyrsiintyä jos nimet ovat kovin kliseisen tai muuten höhlän kuuloisia. Siinä ei sitten saa ikinä tilaisuutta vakuuttaa lukijaa tarinan toimivuudella, jos lukija hylkää tarinan jo nimien vuoksi. Tylsää, kieltämättä, mutta erilaista luettavaa tulee vastaan niin paljon että lukijan huomio pitää vangita aika nopeasti ja pienillä asioilla ja toisaalta välttää sellaisia asioita jotka yleisesti ottaen ärsyttävät. Eri ihmisiä tietysti ärsyttävät jossain määrin eri asiat, mutta tietyt perusasiat ovat kaikille sen verran samoja että ne kannattaa neutraloida heti kättelyssä. (Tämä lienee kuitenkin ihan oman keskustelunsa paikka, eikä alue taida olla ihan oikea sille.)

Muotoilu on sitten taas sellainen asia, josta olemme Deathwritersin foorumillakin taittaneet peistä moneen otteeseen. Itse olen tämän suhteen aika suvaitsevainen, en jaksa valittaa jos jotkut sisennykset, marginaalit tai rivinvälit eivät ole ihan standardinmukaiset kunhan lukeminen vain ei kohtuuttomasti vaikeudu. Sisennyksien puuttuminen kappaleiden alusta on kuitenkin sellainen juttu, joka tekee tekstin lukemisesta raskaampaa (paitsi tietysti jos kappaleet on eroteltu toisistaan tyhjällä rivillä). Teksti vain on jollain lailla ahtaan näköistä, eikä sitä ole mukava lukea. Minä varmaan lukisin siitä riippumatta, mutta moni muu on paljon nirsompi. Ulkoasu, samoin kuin vaikkapa kieliasu, ovat sellaisia juttuja jotka vaikuttavat lukupäätökseen tosi paljon, ja tässä tapauksessa kun vielä pitää maksaa saadakseen tekstin luettavakseen, kriteerit ovat väistämättä entistä korkeammat.

Mutta tästä tarinasta on tässä nyt jauhettu niin paljon, että oikeastaan minua on alkanut kiinnostaa sen lukeminen. Eli pakko kai se on se neljä euroa pulittaa... :)

Ja kun turvauduin googleen, niin piru vie, muinaisessa Star Control 2 -pelissä (ja olikohan noita jo ykkösessäkin?) tosiaan oli laji nimeltään "shofixti", ja niillä vieläpä oli tapana harjoittaa samantapaisia kamikaze-hyökkäyksiä jollaista demotekstissäkin kuvaillaan. :) Tuo on kyllä hauska populaarikulttuuriviittaus, ainakin jos nämä Moraali?-tarinan shofixilaiset ovat selvästi erilaisia kuin SC2:n shofixtit eikä lajia ole napattu suoraan sieltä (se menee sitten taas joko plagioinnin tai jonkinlaisen fanficin puolelle).
-Tri
Tohtori
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22.08.2006, 22:23:04

ViestiKirjoittaja nakano » 23.02.2008, 13:29:32

nakano kirjoitti:Toisena plussana on se, että teoksella on lupa osallistua ensi vuoden Atorox-kilpailuun.


Pieni korjaus edelliseen kommenttiini. Atorox-vastaavan pyynnöstä ja kokouksen hyväksymisen myötä Moraali? osallistuukin tämän vuoden Atorox-kilpailuun. Lista novelleista, joista 20-30 pääsee ehdokkaiksi, on nähtävillä täällä. Ja Tohtorille myönnettäköön kunniakirja Googlen käytöstä ja asioiden nokkelasta yhdistämisestä.
nakano
 
Viestit: 4
Liittynyt: 08.01.2008, 21:28:13
Paikkakunta: Ylöjärvi

ViestiKirjoittaja Tohtori » 24.02.2008, 16:22:45

Jotain minäkin osaan. :lol:
-Tri
Tohtori
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22.08.2006, 22:23:04

Edellinen

Paluu Verkossa ilmestyneet novellit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa