Moraali? (sci-fi, julkaistu e-kirjana)

Tämän palstan kautta voit ilmoittaa netissä olevia science fiction-, fantasia- tai kauhutekstejäsi keskustelijoiden arvioitavaksi. Tähän eivät kuulu novellit, jotka ovat ilmestyneet verkkolehdissä.

Valvoja: Moderaattorit

Moraali? (sci-fi, julkaistu e-kirjana)

ViestiKirjoittaja nakano » 08.01.2008, 22:01:15

Moraali? (luettuna: Moraalikysymys) on synkkä 4-osainen (35-sivuinen) sci-fiteos, jonka alkuasetelma on seuraavanlainen:

Laittoman oikeudenkäynnin seurauksena perheenisä Cyber ja shofixlainen Deco tuomitaan orja- ja kaivosplaneetta Xakiin. Olot pimeässä kaivoksessa ovat ankeat, ja sieltä pakenemista pidetään mahdottomana. Tästä pitää huolen jokaiselle orjalle asennettu pommivyö, joka laukeaa, mikäli pakoa työsektorilta yritetään. Planeetalla tapahtuu laittomia ihmiskokeita, joista Quar, kaivoksen omistaja, on vastuussa. Mitä hän haluaa saavuttaa näillä kokeilla?
Cyber ja Deco aikovat paeta planeetalta ja paljastaa Quarin laittomat ihmiskokeet. Samalla on paljastua Quarin kaamea suunnitelma Imperiumia vastaan. Voiko Imperiumi enää estää häntä?


Kyse on ensimmäisestä pidemmästä ja erityisesti ensimmäisestä kaupallisesti julkaistusta novellistani. Teoksen demoon voi tutustua ilmaiseksi täällä. Jos dialogi / ajatusmaailma vaikuttaa mielenkiintoiselta, niin suosittelen harkitsemaan koko teokseen sijoittamista. Otan mielelläni palautetta vastaan, jos olet lukenut koko tarinan.

Muihin, ei niin onnistuneisiin, teoksiini voit tutustua kotisivullani. Niistä suosittelisin ainakin katsomaan Kolme Kohtaloa.
Viimeksi muokannut nakano päivämäärä 10.02.2008, 17:30:56, muokattu yhteensä 1 kerran
nakano
 
Viestit: 4
Liittynyt: 08.01.2008, 21:28:13
Paikkakunta: Ylöjärvi

ViestiKirjoittaja Marko » 16.01.2008, 16:43:05

Täytyy myöntää, että jo tämä ingressi oli aika tuhoisa omalle kiinnostukselleni, eli kliseisyys tuntuu yhdistyvän tekniseen epätasapainoon.... Avaruusmatkailu ja pommivyö ... olisi edes aortaan asetettu nanopommi tms...

Yleisenä ongelmana varsinkin nuoremmilla kirjoittajilla (mutta myös turhan usein ammatikseen kirjoittavilla) tuntuu olevan se, että esitellyn maailman tekniset innovaatiot ovat pahasti epäbalanssissa toistensa kanssa eikä näiden keksintöjen vaikutusta yhteiskuntaan ja muihin keksintöihin ja teknisiin ratkaisuihin ole sitten lainkaan mietitty.

Jupinaa...

Välillä on vain pakko purnata ;)
Marko
 
Viestit: 35
Liittynyt: 30.10.2004, 18:44:51
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja nakano » 16.01.2008, 17:55:10

Aina saa puurnata, mutta ennen valittamista kannattaa lukea.

Minä en tätä teknologian epätasapainoisuutta oikein näe samalla tapaa kuin sinä. Jos tarkoitat, miksi esimerkiksi pommivyön sijaan ei voi käyttää jotain teknologisesti edistyneempää, niin yksi syy voisi olla, että kannattaa ensin hyödyntää vanha, halvempi teknologia. Mitä sitä toimivaa ratkaisua vaihtamaan (esim. tietoliikennetekniikka kehittyy hitaasti ja vanha teknologia säilyy uuden rinnalla). Mutta joo, teknologisesti tämä ei ole niitä omaperäisimpiä teoksia, mutta niiden avulla saadaan toimiva kokonaisuus. Missä tämä tarina loistaa, on se, että sci-fielementtien ohella pohditaan moraalisia kysymyksiä. Myös tulevan teknologian kannalta. Esim. miksi me hyväksymme kloonaamisen / miksi meidän ei pitäisi hyväksyä sitä? Mitkä ovat kloonauksen seuraukset yms.? Tällaisiin kysymyksiin Moraali? yrittää etsiä vastauksia sekä tuo erilaisten ihmisten näkökulmia esille.
nakano
 
Viestit: 4
Liittynyt: 08.01.2008, 21:28:13
Paikkakunta: Ylöjärvi

ViestiKirjoittaja olmi » 30.01.2008, 21:11:56

Tuosta pommivyösysteemistä oli jossain, muistaakseni melko kauan sitten ilmestyneessä, elokuvassa hauska ratkaisu (oliskohan sen leffan nimi ollut kalmankihla, voi olla että sekoitan nimen ja elokuvan). Jokaiseen vankiin oli asetettu pommi. Jokaisella vangilla oli pari, pareja ei kukaan tiennyt. Jos nämä parit menivät tietyn matkan päähän toisistaan, pommit räjähtivät. Näin kukaan ei uskaltanut karata, tai olisi pitänyt liikkua yhdessä valtavassa lössissä. Tuohan voisi toimia jossain tekstissä, hyviä ideoita kannattaa kierrättää, ainakin jos niistä saa jotain tuoretta irti.

35-liuskaisen tekstin lukeminen ruudulta on kohtalaisen rasittavaa(Usvan novellit ovat tähän juuri sopivan mittaisia). Eli se pitäisi printata, mikä jo karsii lukijoita.

Helsingissä on alkamassa avoin luentosarja, josta voisi säkällä myös saada jotain (tämä nyt saattaa olla jo mainittu tällä sivustolla, en muista):
Pysäyttävimmän otsikon on valinnut professori Martti Mäntylä. Hän kysyy, onko digimaailma taivas vai helvetti?

- Molempia löytyy, lupailee Westermarck. Helvetillistä puolta edustavat lisääntyvät kontrollointiteknologiat, taivaallisempaa on vaikkapa elämisen helpottuminen.

http://www.helsinki.fi/fi/index/koulutu ... _1506.html
olmi
 
Viestit: 33
Liittynyt: 07.01.2008, 20:56:35

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 03.02.2008, 20:16:24

Tässä kiinnostavinta on kaupallinen konsepti, sillä netissä julkaistuja maksullisia novellimittaisia tekstejä ei suomeksi ole vielä montakaan. Lyön vetoa, että tämän foorumin lukijoistakin moni on miettinyt, voisiko omien tuotosten myynti tällä tavoin olla kannattavaa. Siksi olisi mukavaa, jos voisit, nakano, kertoa hieman julkaisun taustoja: montako asiakasta olet jo saanut, miten yhteistyö palveluntarjoajan kanssa on onnistunut ja niin edelleen.

nettikirja.com on ainakin minulle vieras palvelu, osaisiko joku kertoa siitä enemmän? Ilmeisesti kyseessä on tyypillinen vanity press -toimija, joka tekee tiliä julkaisusta haaveilevilla pöytälaatikkokirjoittajilla.
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Abso » 04.02.2008, 10:18:21

Kyseessä on avoin yhtiö. www.ytj.fi mukaan hän on helsinkiläinen Tapani Jussila Linnankoskenkadulta. Ilmeisesti henkilö lienee Fil. Tri. ja, jos emme väärin arvaa, myös tunnettu matemaatikko, matkaoppaiden kirjoittaja jne. Jos näin on, niin kyseessä tuskin on mikään kirjailijan rahastamiseen tähtäävä hanke.

Koska nettikirja ei ole ilmoittautunut ALV-velvolliseksi, sen liikevaihto on ilmeisesti alle 8.500 euroa. Voihan tietysti olla, että on jotenkin tulkittu tekijänoikeuden ALV-kohtelua, vaikka se ei koske tietokoneohjelmaa, jollaiseksi tietokantakin yleensä rinnastetaan. Teikijänoikeuden välittäminen ei yleensä ole ALVitonta, paitsi milloin sen tekee laissa mainittu järjestö. Oikeuden alkuperäiselle omistajalle sen myyminen on sitä vastoin ALVitonta.

Nja, tuohon avoimeen yhtiöön verrattuna Oy Abso Ab on monikansallinen suuryritys.

Älkää silti lähettäkö käsikirjoituksia. Paitsi Kalle.
Abso
 

ViestiKirjoittaja Nemea » 04.02.2008, 10:28:13

Onhan noita nettikirja-yhtiöitä on muuallakin. Ymmärtääkseni http://www.lulu.com on yksi suhteellisen tunnettu ja hyväksi havaittu.
Nemea
 
Viestit: 108
Liittynyt: 05.05.2006, 00:22:16
Paikkakunta: Wien

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 04.02.2008, 12:46:17

Marko kirjoitti:Täytyy myöntää, että jo tämä ingressi oli aika tuhoisa omalle kiinnostukselleni, eli kliseisyys tuntuu yhdistyvän tekniseen epätasapainoon.... Avaruusmatkailu ja pommivyö ... olisi edes aortaan asetettu nanopommi tms...

Nyt on pakko purnata purnaajalle. Vaikka kyseessä on scifi, ei aina tarvitse väkisin keksiä scifistisiä korvaajia nykyteknologialle. Esimerkiksi ruutiin tai muihin räjähteisiin perustuvia projektiiliaseita on käytetty satoja vuosia ja käytetään todennäköisesti vielä satoja vuosia. Tuohan laserpyssy tietenkin kuvan siitä, että tämä on nyt sitä scifiä, mutta sellaisen toimintavarmuus ja kestävyys ovat taatusti mekaanista rynnäkkökivääriä huonompia. Miksi laserpyssy siis korvaisi rynnäkkökiväärin lähitulevaisuudessa? Todennäköisesti tulevaisuudessakin perusase on jonkinlainen projektiiliase, tosin sen tulinopeus ja luodit saattavat olla jotain ihan muuta kuin nykyään.

Mitä tulee pommivöihin niin tuskinpa vankeihin uhrataan kovin kallista teknologiaa vaikka kaiken maailman nanopommeja olisikin keksitty. Ellei sitten nanopommin hinta ole vyöpommia edullisempi. Toisaalta jos koko planeetta on vankilaa, mihin vangit edes pakenisivat?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Toni » 04.02.2008, 15:49:10

On hienoa, että ihmiset jaksavat yritellä uudenlaisia keinoja välittää tarinoitaan yleisölle. Omaa tekstiään markkinoidessa ei kuitenkaan kannattaisi käyttää houkuttimena noin kliseisiä näytteitä kuin tässä.

Jos jo ensimmäiseen lauseeseen on saatu ahdettua tuollainen kasa kahjoja nimiä ("Cyber", "shofixlainen", "Deco" ja "Xak"), niin kyllähän siinä potentiaalinen lukija joko puhkeaa räkänauruun tai repii hiukset päästään.

Ja kun seuraava lause sisältää vielä virheellisen viittauksen, niin mahdollisesti herännyt kiinnostus on lopullisesti hävinnyt taivaan tuuliin. ("Olot pimeässä kaivoksessa ovat ankeat, josta pakenemista pidetään mahdottomana.")

Ei millään pahalla, mutta kun kyseessä on kaupallinen julkaisu, niin tällaiset perusasiat pitäisi olla kunnossa. Mielestäni.
Toni
 
Viestit: 11
Liittynyt: 26.10.2006, 08:52:17
Paikkakunta: Helsinki

Re: Moraali? (sci-fi, julkaistu e-kirjana)

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 04.02.2008, 16:30:00

nakano kirjoitti:Muihin, ei niin onnistuneisiin, teoksiini voit tutustua kotisivullani. Niistä suosittelisin ainakin katsomaan Kolme Kohtaloa.

Sellainen aiheeseen liittymätön kysymys, että jos kotisivultasi on linkki juttuun, jossa on oikea nimesi ja valokuvasi niin miksi esiinnyt kotisivullasi piiloutuneena ninja-puvun taakse?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja olmi » 04.02.2008, 21:18:29

Minäkään en kyllä tiedä, miten kannatettavaa omien teosten kaupallinen markkinointi tällaisella palstalla on. Joten TaustaVoiman esiin nostama asia oli melko tähdellinen. Vaikka tuskin mistään rahasammosta kyse onkaan.
olmi
 
Viestit: 33
Liittynyt: 07.01.2008, 20:56:35

ViestiKirjoittaja Abso » 04.02.2008, 21:53:18

:D
Viimeksi muokannut Abso päivämäärä 12.10.2008, 17:50:06, muokattu yhteensä 5 kertaa
Abso
 

ViestiKirjoittaja summa » 06.02.2008, 16:33:18

Minusta ei ole mitään estettä "markkinoida" tällä palstalla kaupallisia julkaisuja, kun kyse on selvästi omakustanne/pienkustannetoiminnasta.

Maksavathan ne Fandomin lehdetkin tilaajalle jonkin euron, ei niitä yleensä ilmaiseksi saa ainakaan kotiin kannettuina.

Näkisin verkkojulkaisemisen ja muutenkin uusien julkaisutapojen edistämisen yhtenä tämänkin foorumin tehtävistä. Jatkakaa samaan malliin.

Terve. nimim. "STk:n puhis linjaa", ei vaan oma mielipiteeni on.

summa
summa
 
Viestit: 213
Liittynyt: 08.11.2004, 16:20:00
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Tohtori » 07.02.2008, 15:03:19

Minua ei tuo teknologiapuoli niin haittaa, kun en siitä mitään ymmärrä kuitenkaan, mutta "Cyber" on kyllä tosiaan aika outo erisnimi. On tietysti mahdollista, että tarpeeksi hipit vanhemmat antaisivat lapselleen tuollaisen nimen tai että se olisi tulevaisuuden maailmassa etääntynyt yleismerkityksistään ja muuttunut ihan yleiseksi nimeksi (tyyliin "Cyber Virtanen"), ja voihan aina olla että nimi ylipäätään pohjaa ihan muuhun kieleen kuin englantiin (minulla oli jossain vanhassa avaruusseikkailussa sellainen muodokas alien-tyttönen, jonka nimi oli "Herkku"). Lukija ei kuitenkaan voi tietää nimen historiaa ennen kuin on tarinan lukenut, ja siksi helposti syntyy heti kättelyssä sellainen ajatus että kirjoittaja on keksinyt henkilölle nimen tökkäämällä sormensa englanti-suomi -sanakirjaan. Yleisesti ottaen siis kannattanee fiktiossa välttää tuollaisia nimiä, jotka selvästi tarkoittavat jotain jollain muulla kielellä ja vielä ovat kyseisen genren perussanastoa. Siitä tulee huono ensivaikutelma.

Noissa muissa nimissä ei sinänsä ole minusta vikaa, tosin myös "Deco" tuo mielleyhtymiä sisustukseen tai koristeluun mutta ei siihen varmaan kiinnittäisi niin paljoa huomiota jos toisen päähenkilön nimi ei olisi jo ennestään häirinnyt. Korkeintaan noista paikannimistä tulee sellainen tunne, että vähän vastaavia on nähty aika paljon ennenkin - ainakin "Shofix" kuulostaa pirun tutulta, tosin en osaa sanoa mistä yhteydestä.

Vilkaisin sen lyhyen demotekstinkin aikani kuluksi, vähän amatöörimäinen vaikutelma siitä kyllä jäi (etenkin kappaleet olisi järkevä erotella toisistaan paremmin) mutta ei vajaan sivun mittaisen näytteen perusteella vielä kannata antaa kovin kattavia lausuntoja. Ehkä joskus jätän sen yhden tuopin ostamatta ja käyn neljällä eurolla lukemassa tämän tekstin kokonaan. :) Kovin isoa hintaa en demon ja muun tiedon perusteella maksaisi, mutta neljä eroa on vielä ihan ok.
-Tri
Tohtori
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22.08.2006, 22:23:04

ViestiKirjoittaja nakano » 10.02.2008, 17:28:00

Anteeksi, kun vastaaminen hieman kesti.

Taustavoima kirjoitti:Tässä kiinnostavinta on kaupallinen konsepti, sillä netissä julkaistuja maksullisia novellimittaisia tekstejä ei suomeksi ole vielä montakaan. Lyön vetoa, että tämän foorumin lukijoistakin moni on miettinyt, voisiko omien tuotosten myynti tällä tavoin olla kannattavaa. Siksi olisi mukavaa, jos voisit, nakano, kertoa hieman julkaisun taustoja: montako asiakasta olet jo saanut, miten yhteistyö palveluntarjoajan kanssa on onnistunut ja niin edelleen.


Sainkin jo yhden henkilökohtaisen kysymyksen koskien nettikirjan julkaisua, joten ollaan ystävällisiä ja vastataan yleisesti, kun se näyttää monia kiinnostavan. Myynnistä en halua yleisesti puhua, mutta en itsekään tiedä tämän hetkistä tulosta. Saan myyntitiedot kaksi kertaa vuodessa. Toistaiseksi en odota kummempaa, mutta on mukava tietää, miten nettikirjakonsepti tulee menestymään Suomessa (opintotuella tienaan varmasti enemmän). Yhteistyö Nettikirjan kanssa on sujunut periaatteessa ihan mukavasti (tosin en tiedä, miten he markkinoivat teostani). Pienen neuvottelun jälkeen sain itselleni kelpaavan linjauksen esimerkiksi arvostelukappaleiden jaosta. Aluksi saan antaa 30%-50% teoksestani mahdolliselle arvostelutaholle. Tämän pohjalta he tekevät päätöksen teoksen arvostelemisesta. Jos he haluavat koko teoksen, sitoutuvat he sen arvostelemaan. Kosmoskynän kanssa oli lupaavat keskustelut asiasta, mutta julkaisuformaatti nähtiin esteenä. Ilmeisesti nettikirjaformaatti on vielä harmaalla vyöhykkeellä. Hyvänä puolena julkaisussa on se, että sain esimerkiksi Ylöjärven Uutiset kirjoittamaan artikkelin siitä. Artikkeli ei ole mikään ihmeellinen, mutta haastattelu oli minulle mukava ja uudenlainen kokemus. Toisena plussana on se, että teoksella on lupa osallistua ensi vuoden Atorox-kilpailuun.

Lisää keskustelua aiheesta löytyy täältä: http://fi.risingshadow.net/index.php?op ... pic=2236.0]. Siihen, miten julkaisu eteni Nettikirjan kanssa, vastaan teokseni liitteessä.

Toni kirjoitti:Ja kun seuraava lause sisältää vielä virheellisen viittauksen, niin mahdollisesti herännyt kiinnostus on lopullisesti hävinnyt taivaan tuuliin. ("Olot pimeässä kaivoksessa ovat ankeat, josta pakenemista pidetään mahdottomana.")

Ei millään pahalla, mutta kun kyseessä on kaupallinen julkaisu, niin tällaiset perusasiat pitäisi olla kunnossa. Mielestäni.


Todennäköisesti olen taas muotoillut lausetta aluksi usealla tavalla, joten ajatus/huolimattomuusvirhe on päässyt syntymään. Täytyypä korjata. Totta, perusasiat pitäisivät aina olla kunnossa. Kiitos huomautuksista! Kuitenkin ensisijaisesti tässä kerään kokemusta tulevia tuotoksia / julkaisuita varten, joten vähintään seuraavassa kaupallisessa julkaisussa on odotettavaa, että tietyt asiat saadaan kuntoon. Se nyt tietysti riippuu siitä, minkälaista palautetta saan.

JallaJalla kirjoitti:Sellainen aiheeseen liittymätön kysymys, että jos kotisivultasi on linkki juttuun, jossa on oikea nimesi ja valokuvasi niin miksi esiinnyt kotisivullasi piiloutuneena ninja-puvun taakse?


Eipä sillä oikeastaan väliä, mutta vastaus. Kuten kotisivultani varmaan voit havaita, olen jossain määrin japanilaisuuden harrastaja. Sen vuoksi ninjakuva mielestäni sopii sinne. Ja artikkeli lehtijutusta on tietysti lisätty sivulleni jälkeenpäin, enkä vaivautunut sensuroimaan sitä. En usko, että ellet tunne minua henkilökohtaisesti, et tunnista minua lehtijutun kuvan perusteella. Ninjapuku on muuten penkkariasuni, ei cosplay-asu.

Tohtori kirjoitti:Yleisesti ottaen siis kannattanee fiktiossa välttää tuollaisia nimiä, jotka selvästi tarkoittavat jotain jollain muulla kielellä ja vielä ovat kyseisen genren perussanastoa. Siitä tulee huono ensivaikutelma.

Noissa muissa nimissä ei sinänsä ole minusta vikaa, tosin myös "Deco" tuo mielleyhtymiä sisustukseen tai koristeluun mutta ei siihen varmaan kiinnittäisi niin paljoa huomiota jos toisen päähenkilön nimi ei olisi jo ennestään häirinnyt. Korkeintaan noista paikannimistä tulee sellainen tunne, että vähän vastaavia on nähty aika paljon ennenkin - ainakin "Shofix" kuulostaa pirun tutulta, tosin en osaa sanoa mistä yhteydestä.


Pidän tämän mielessä. Minä en nähnyt nimivalintaa "Cyber" häiritseväksi, mutta jos asia on näin, otan tämän huomioon tulevissa tuotoksissani. Yleensä keksin nimen miettimättä asiaa sen kummemmin. Käytän suurimman osan resursseista tarinan kulkuun, joka kuitenkin on novellin kantava voima. Siinä toivon onnistuvani hyvin. Hyvä, että "Shofix" kuulostaa tutulta. Toivoinkin, että joku tunnistaisi edes etäisesti tämän nimivalinnan. Se ei todellakaan ole satunnainen päätös. Suoran vastauksen saat kuitenkin Moraali?:ksen liitteestä. Kappalejaosta sen verran, että tiedän, että ne yleensä sisennetään tapin avulla. Se on hieman makuasia. Tässä tapauksessa halusin kuitenkin tehdä toisin. Huono valinta ehkä?

Toivottavasti nyt tuli kaikille vastattua, jotka vastausta odottivat. Kiitos kommenteista!
nakano
 
Viestit: 4
Liittynyt: 08.01.2008, 21:28:13
Paikkakunta: Ylöjärvi

Seuraava

Paluu Verkossa ilmestyneet novellit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron