Finnconin kirjoittajaohjelma

Kirjoittajien esittelyt ja keskustelua kirjallisuudesta, lehtiartikkeleista, tv-sarjoista, elokuvista jne.

Valvoja: Moderaattorit

Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Piikki » 19.07.2011, 20:16:03

Polkaisenpa pystyyn jatkoa varten oman ketjun Finnconin kirjoittajaohjelmalle.

Finnconissa mukana olleet näkivät todennäköisesti kirjoittajaperjantain, erilaisia palkintojenjakoja, myyntipöydän ja kenties myös miittejä. Mitä piditte ohjelmasta, mitä haluaisitte tehdä tulevina vuosina? Ensi vuonna Finncon on Tampereella ja aktiiveistamme summa ja chirel ovat todennäköisesti mukana coniteassa, eli mahdollisuudet vaikuttaa ohjelman sisältöön ovat suuret. Ideat pajoista, tapaamisista, paneeleista yms ovat tervetulleita!
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Sarin » 19.07.2011, 20:59:53

Lyhyesti ennen nukkumaanmenoa. Ennenkuin unohdan.

Miten pystyttäisiin yhdistämään esim. Novan palautteellisuus Con-ohjelmaan? Palautteellisuuden tai lyhyemmin vain palautteiden suosio on ymmärtääkseni kasvussa, kaikilla ei ole ateljeekriitikkoja eikä heidän mielipiteensä aina riitä. Tänä vuonna oli tietysti se top10-sijoittuneiden ja tuomariston (+ yhden esiraatilaisen) keskustelutilaisuus, mutta se oli tarjolla vain parhaalle kymmenikölle eikä koko tuomaristokaan ollut paikalla. Joten jäi vähän vajaaksi, vaikka tilaisuus sinällään oli mukava ja ainakin pari sijoittunutta sitä kovasti kiitteli.

Nyt olen ihan liian väsynyt jäsentelemään ideaa enemmän, mutta siis palautteet + Finncon. Jotain tuosta soisi syntyvän.
Sarin
 
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2005, 12:02:57
Paikkakunta: Turku

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja MaKo » 19.07.2011, 23:57:04

Sarin kirjoitti:Miten pystyttäisiin yhdistämään esim. Novan palautteellisuus Con-ohjelmaan?


Mun nyt ensimmäinen ajatus on tiedotus, josta ollaan kyllä puhuttu useammassakin ketjussa ja Nova on kyllä ollut Usvan lyhärikisan jälkeen tiedotuksen ykkönen, Mutta siis, kun esiraati on työnsä tehnyt ja tuomaristolle tekstit valinnut ja siitä nettisivulla ilmoittanut, niin samallahan voitaisiin ilmoittaa, että "Finnconissa on esiraatiin jääneille teksteille palautetilaisuus, ilmoita 'rannalle jäänyt' tekstisi mukaan aikaan X.X mennessä ja esiraadista joku on esittämässä esiraadin mielipiteen siitä, millä tavoin tekstisi olisi edennyt finaaliin."

Kyllä Novan palautteellisuus on iso tekijä, ja kuten sanoin, kyllä Nova tiedottaa kirjoittajille melko hyvin asioista jo nytkin.

Samoin ehkä olisi hyvä (?) muuttaa palautekäytäntöä sillä tavalla, että tuomaristo kommentoisi finaaliin valittuja mutta sijoittumatta jääneitä tekstejä siitä, millä tavoin ne olisivat saattaneet edetä sijoittuneeksi; finalistiahan siis kiinnostaa esiraadin mielipide siitä, miksi teksti eteni tuomaristolle ja tuomariston mielipide siitä, että miksei teksti ollut kärkikympissä. Kärkikympin palaute on siinä mielessä turhaa, että se tulee joka tapauksessa, jos tekstiä editoidaan julkaisukuntoon. Totta kai kannattaa jo hyvissä ajoin kirjoittajalle kertoa siitä, että miksi tekstisi oli sijalla kuusi eikä sijalla yksi, mutta kuitenkin, ainakin viime vuoden kokemuksen perusteella (kun luin muut kärkikympin tekstit + oli palautetilaisuus + editoin tekstiä julkaistavaksi), niin kyllä siinä oli ihan riittävästi palautetta.

Sellaistakin ollaan väläytelty, että kisoissa ei suoranaisesti tarvitsisi pistää tekstejä sen kummempaan järjestykseen kuin kärkikolmikko ja seitsemän kunniamainittua. Siinähän nyt on loppujen lopuksi kyse vain tuomariston makuasioista, että onko teksti sijalla seitsemän vai kahdeksen, eikö vain? Molemmat kuitenkin hyviä tekstejä, esiraadin ja tuomariston mielestä parempia kuin 100 muuta.

EDIT: Jos siis esiraati valmistautuu kertomaan siitä, että miksi se on jättänyt tekstit ulos finaalista ("Syy sille, että tämä teksti ei edennyt finaaliin, on...") ja valinnut jotkut tekstit sinne ("Me pidimme tästä tekstistä siksi, koska..."), ja tuomaristo valmistautuu kertomaan, että miksi se valitsi kärkikympin ("Me pidimme tästä tekstistä, koska...") ja miksi joku niistä 15 muusta jäi sen ulkopuolelle ("Syy sille, ettemme valinneet tätä tekstiä kärkikymppiin, oli..."), niin eikö se olisi jo aika tavalla kirjoittajan kannalta täydellinen systeemi?

EDIT2: Ja mun mielestä palautetta ei tarttisi yrittää tavallaan "konsensoida", joka tarkoittaa sitä, että esiraati tai tuomaristo koettaisi esittää yhtenäisen mielipiteen tekstistä, koska asiahan ei ole näin. Kirjoittajalle itselleen olisi hyvä tosiaan tietää se, että esiraadista joku tykkäsi tekstistä näin -> <- paljon, ja joku toinen taas ei tykännyt ollenkaan. Samoin tuomariston suhteen, ei ole minusta mitään järkeä koettaa esittää "yhtä yhtenäistä tuomariston mielipidettä", kun tekstit kuitenkin jakavat mielipiteen, eikö vain? Kirjoittajalle on kuitenkin konsensusta tärkeämpää tietää ne lukijoiden mielipiteet, että "Hmmh, joo, totta, jos tästä tekstistä kaikki on sitä mieltä, että tää ratkaisu/kohtaus/hahmon erikoispiirre on huono, niin korjaan" ja toisaalta "Ai jaa, tää asia nyt jakaa mielipiteitä, mitenhän mä tätä muuttaisin niin, että ne hyvät asiat pysyis ja ne huonot asiat poistuis."
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Sarin » 20.07.2011, 08:04:24

Mutta siis, kun esiraati on työnsä tehnyt ja tuomaristolle tekstit valinnut ja siitä nettisivulla ilmoittanut, niin samallahan voitaisiin ilmoittaa, että "Finnconissa on esiraatiin jääneille teksteille palautetilaisuus, ilmoita 'rannalle jäänyt' tekstisi mukaan aikaan X.X mennessä ja esiraadista joku on esittämässä esiraadin mielipiteen siitä, millä tavoin tekstisi olisi edennyt finaaliin."

Erittäin kannatettava idea. Enkä näe syytä sille miksei tämä toimisi. Jos joku ei ehtisisi tai älyäisi ilmoittautua etukäteen niin ex-temporekin onnistuu ainakin nykykäytännön jatkuessa. Meinaan että esiraadillahan on käytössä melko kattava googledokkari, josta löytyy lyhyemmät tai usein pidemmätkin arviot novelleista. Tosin parempi aina jos ilmoittautuu etukäteen. Kisan huonoimmasta novellista voisi olla yhtäkkiä hiukan vaikea keksiä suuremmin kannustavaa sanottavaa ellei palautetta saisi etukäteen vähän miettiä...

Sellaistakin ollaan väläytelty, että kisoissa ei suoranaisesti tarvitsisi pistää tekstejä sen kummempaan järjestykseen kuin kärkikolmikko ja seitsemän kunniamainittua. Siinähän nyt on loppujen lopuksi kyse vain tuomariston makuasioista, että onko teksti sijalla seitsemän vai kahdeksen, eikö vain? Molemmat kuitenkin hyviä tekstejä, esiraadin ja tuomariston mielestä parempia kuin 100 muuta

Tätä en sitten taas kannata. Ei ole tuomaristolle mikään iso työ saada parasta kymmenikköä järjestykseen ja vaikka on totta että ero esim. seiskan ja kasin välillä on häviävän pieni, sillä on kuitenkin merkitystä osallistujille. Joskus vuonna papu tuota kokeiltiin ja siitä tuli vähän karvasta palautetta. Täytyy kyllä myöntää että jos ja kun itse osallistuisin tai osallistun niin kyllä se tarkka sijaluku jotenkin kutkuttaisi enemmän kuin kunniamaininta. :)

Siihen (tätäkin on toivottu) ei sitten taas tarvitse mennä että sijat 11-25 pistetään järjestykseen. Menee jo pelkäksi kikkailuksi.

Ja mun mielestä palautetta ei tarttisi yrittää tavallaan "konsensoida", joka tarkoittaa sitä, että esiraati tai tuomaristo koettaisi esittää yhtenäisen mielipiteen tekstistä, koska asiahan ei ole näin. Kirjoittajalle itselleen olisi hyvä tosiaan tietää se, että esiraadista joku tykkäsi tekstistä näin -> <- paljon, ja joku toinen taas ei tykännyt ollenkaan.

Ainakaan tänä vuonna tämmöistä konsensusta ei harrasteta. Tähän mennessä lähteneissä/tekeillä olevissa palautteissa on kyllä selvästi sanottu jos esiraadin mielipiteet ovat hajonneet. Mielestäni tärkeä pointti, kuten MaKo sanoikin.
Sarin
 
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2005, 12:02:57
Paikkakunta: Turku

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 20.07.2011, 16:44:55

Minua kiinnostaisi käsikirjoitustyöpaja, jossa keskityttäisiin esim. näytelmän, kuunnelman tai sarjakuvan käsikirjoittamiseen. Siis jotain muuta kuin novelli- tai romaanityöpaja.
Science! But what is science?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja MaKo » 20.07.2011, 17:03:42

Kymmenen sijoitusta vs. kolme kärki ja kunniamaininnat:

Sarin kirjoitti:Tätä en sitten taas kannata. Ei ole tuomaristolle mikään iso työ saada parasta kymmenikköä järjestykseen ja vaikka on totta että ero esim. seiskan ja kasin välillä on häviävän pieni, sillä on kuitenkin merkitystä osallistujille.


Jos tuosta ei ole tuomaristolle tarpeetonta vaivaa, niin sitten se on kyllä ihan OK.

Sarin kirjoitti:Ainakaan tänä vuonna tämmöistä konsensusta ei harrasteta. Tähän mennessä lähteneissä/tekeillä olevissa palautteissa on kyllä selvästi sanottu jos esiraadin mielipiteet ovat hajonneet. Mielestäni tärkeä pointti, kuten MaKo sanoikin.


Joo, perustin siis tuon sanomiseni edelliseen vuoteen, jossa kirjallisena tullut palaute oli koostettu, ja naamatusten saadussa palautteessa kerrottiin siitä, että millaiset konkreettiset tekijät aiheuttivat mielipiteiden hajaantumista.

Finnconin kirjoittajaohjelmasta: Minua itseäni kiinnostaisi kovasti se, että kuinka tuollaiset tekstien teon "apuvälineet, työkalut ja metodit" oikein käytännössä toimivat. Miten tehdään treatment, työstetään kohtauslistaa, rakennetaan konfliktia niin tarinaan kuin sen osasiin (esim. romaanin luku), kuinka voidaan käyttää lumihiutaletekniikkaa jne. jne.
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Piikki » 20.07.2011, 21:23:51

[quote="MaKo"]

Finnconin kirjoittajaohjelmasta: Minua itseäni kiinnostaisi kovasti se, että kuinka tuollaiset tekstien teon "apuvälineet, työkalut ja metodit" oikein käytännössä toimivat. Miten tehdään treatment, työstetään kohtauslistaa, rakennetaan konfliktia niin tarinaan kuin sen osasiin (esim. romaanin luku), kuinka voidaan käyttää lumihiutaletekniikkaa jne. jne.[/quote]

Kuinka kauan olisit halukas istumaan työpajassa, jos se olisi a) perjantaina tai b) la/su? Mikä olisi sopiva kesto pajalle jos siinä olisi oletettavasti esim. 5-6 henkeä (eli kohtuullisen pieni ryhmä).
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja MaKo » 20.07.2011, 22:06:18

Piikki kirjoitti:
MaKo kirjoitti:Finnconin kirjoittajaohjelmasta: Minua itseäni kiinnostaisi kovasti se, että kuinka tuollaiset tekstien teon "apuvälineet, työkalut ja metodit" oikein käytännössä toimivat. Miten tehdään treatment, työstetään kohtauslistaa, rakennetaan konfliktia niin tarinaan kuin sen osasiin (esim. romaanin luku), kuinka voidaan käyttää lumihiutaletekniikkaa jne. jne.


Kuinka kauan olisit halukas istumaan työpajassa, jos se olisi a) perjantaina tai b) la/su? Mikä olisi sopiva kesto pajalle jos siinä olisi oletettavasti esim. 5-6 henkeä (eli kohtuullisen pieni ryhmä).


Paljon hyviä kysymyksiä. Hmmh, hmmh... Tietysti tosiasia on se, että Finnconiin tulee helposti ensisijaisesti tapaamaan (netti)tuttuja IRL, ja siinä hommassa monesti käy sillä tavalla, että pe ja la -illat saattavat venyä epäinhimillisen pitkiksi. Tästä syystä taas aamulla ylös pääseminen voi olla vaikeaa, ja kun siihen lisää sitten muut ohjelmat, niin hmmh, hmmh... Sanotaan alustavasti, että neljä tuntia, vaikka aiheen oikea käsittely varmaan vaatisi koko viikonlopun?
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Sarin » 21.07.2011, 08:54:45

Piikki kirjoitti:
Kuinka kauan olisit halukas istumaan työpajassa, jos se olisi a) perjantaina tai b) la/su? Mikä olisi sopiva kesto pajalle jos siinä olisi oletettavasti esim. 5-6 henkeä (eli kohtuullisen pieni ryhmä).


Sori muuten noista italicsilla quottaamisesta. Mä nyt en vaan saa toimimaan tätä varsinaista quote-systeemiä. Saa nähdä meneenkö nytkään oikein...

Piikin esittämä kysymys paljasti mulle itselleni sen, että mä en välttämättä pystyisi osallistumaan vastaavaan Conissa vaikka mieli tekisikin. Kuten MaKo jo sanoi, Finnconissa ei vaan pysty sitoutumaan
a. aikaiseen aamuohjelmaan illanviettojen takia
b. pitkäaikaiseen ohjelmaan, koska on niin peevelin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. People to see, places to go, things to do....

Joten mä en aja tämänkaltaista ohjelmaa tämän enempää eteenpäin muuta kuin että sanon idean olevan erinomainen. Mutta ehkä johonkin toisenlaiseen tapahtumaan? Pienempi Con tai kirjamessut, jossa a ja b eivät olisi niin ongelmallisia. Tai kirjamessut nyt ovat vihoviimeinen paikka sitoutua istumaan jossain kopissa tuntitolkulla, mutta se oli vain heitto.
Sarin
 
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2005, 12:02:57
Paikkakunta: Turku

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 21.07.2011, 10:46:29

Miksi Finncon-ohjelmaa ei muuten voisi tehdä selkeästi ns. trackeinä (mikähän olisi oikea suomenkielinen termi)? Olisi esimerkiksi kirjoittamistracki, jossa olisi kaikki kirjoittamiseen liittyvä ohjelma. Kirjoittamisesta kiinnostunut voisi helposti seurata trackia eikä tulisi ongelmia saman aiheen ohjelmanumeroiden päällekkäisyyden kanssa. Ohjelmakartan järjestäminen tilan nimen mukaan on mielestäni huonoin ratkaisu.
Science! But what is science?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Sarin » 21.07.2011, 10:59:08

JallaJalla kirjoitti:Miksi Finncon-ohjelmaa ei muuten voisi tehdä selkeästi ns. trackeinä (mikähän olisi oikea suomenkielinen termi)? Olisi esimerkiksi kirjoittamistracki, jossa olisi kaikki kirjoittamiseen liittyvä ohjelma. Kirjoittamisesta kiinnostunut voisi helposti seurata trackia eikä tulisi ongelmia saman aiheen ohjelmanumeroiden päällekkäisyyden kanssa. Ohjelmakartan järjestäminen tilan nimen mukaan on mielestäni huonoin ratkaisu.


Ei auttaisi mua. Olen todella kiinnostunut ja innostunut kirjoittamisesta, mutta niin myös monesta muusta asiasta. Pitäisi seurata myös leffatrackia ja cosplaytrackia jne. Mutta ideana ihan hyvä. Kaikki eivät ajattele kuten minä. :)
Sarin
 
Viestit: 31
Liittynyt: 05.02.2005, 12:02:57
Paikkakunta: Turku

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Piikki » 21.07.2011, 19:00:43

Itse asiassa Jyväskylän conissa oli aika tarkkaan mietitty, ettei kirjoittamisohjelma mene ainakaan kovin pahasti itsensä kanssa päällekkäin. Ja siellä oli muitakin linjoja, mm. musiikki, tiede, kuva, juuret. Mutta jotakin päällekäisyyksiä tulee aina.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja tero » 22.07.2011, 08:45:31

Jep, viime conissahan ohjelmaa pystyi nettisivuilla tarkastelemaankin aika monipuolisesti esimerkiksi juuri ohjelmalinjojen mukaan.
tero
 
Viestit: 122
Liittynyt: 02.11.2004, 10:58:09
Paikkakunta: Turku

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja Piikki » 22.07.2011, 15:25:52

Kuis semmoinen asia, kuin Novan palauteseminaarin aika. Pitäisikö sen olla ennen vai jälkeen tulosten ratkeamisen?
Tarvitaanko kisassa ei-menestyneille oma kyselytuntinsa esiraadin kanssa?

Paljon kirjoittaneille/kirjailijoille voisi olla myös omia työpajoja.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Re: Finnconin kirjoittajaohjelma

ViestiKirjoittaja MaKo » 22.07.2011, 15:50:50

Piikki kirjoitti:Kuis semmoinen asia, kuin Novan palauteseminaarin aika. Pitäisikö sen olla ennen vai jälkeen tulosten ratkeamisen?


Viime vuonna tykkäsin siitä ennen -mallista, johtuen siitä, että palautekeskustelussa ei voinut vielä tietää, mikä teksteistä pärjäsi mitenkin.

Piikki kirjoitti:Tarvitaanko kisassa ei-menestyneille oma kyselytuntinsa esiraadin kanssa?


Minusta kyllä, jos sen vain voi mitenkään järjellisesti järjestää. Tämän voisi järjestää tulosten ilmoittamisen jälkeen, jolloin sivutuotteena palkintojenjakoon osallistuisi enemmän ihmisiä?
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron