Sivu 1/1

Einstein, vesisanko ja kiintotähdet

ViestiLähetetty: 10.05.2012, 14:10:39
Kirjoittaja tniemi
Tulipa taas opittua jotain. Lähinnä se, että ongelma joka on vaivannut minua pitkään vaivasi Einsteiniä jo vuonna 1916, eli pyörivien kappaleiden "relatiivittomuus". Kaikki muu on maailmankaikkeudessa suhteellista, mutta pyörviä liike ei. Se on absoluuttista. Et voi päättää, että tänään sinä olet paikoillaan ja että koko muu maailmankaikkeus kiertää sinua.

Einstein syntyi valoeetterin aikaan, eli tiede kertoi silloin avaruuden olevan jotain fyysistä ja todellista. Fyysinen valoeetteri johti rumiin ja todellisuudenvastaisiin tuloksiin Maxwellin yhtälöiden suhteen, joten Einstein otti käytännössä elämäntyökseen valoeetterin tappamisen. (Asiaan vaikutti myös se, ettei Maxwellin yhtälöitä opetettu Einsteinille koulussa. Hän lueskeli ne itsekseen oppikirjasta, jonka kirjoittaja tuomitsi suureen ääneen erillisten yhtälöiden käytön paikallaan pysyvälle ja liikkuvalle kohteelle, ja totesi että "tässä on yksi nykytieteen suurimmista ongelmista.")

Einstein oli kuolemaansa asti vakaasti sitä mieltä, ettei fyysistä ja todellista avaruutta ole. On vain massahiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia. Jos kaiken materian poistaa, niin avaruus katoaa.

Mutta se Newtonin vesisanko...

Kuvittele itsesi kaarnalaivalle keskelle jättimäistä vesisankoa. Jos vesisangon pinta on viivasuora, sanko ei pyöri -- mutta jos vesisangon pinta on kaareutunut, niin sanko on pyörivässä liikkeessä.

Mistä vesi tietää kaareutua? Minkä suhteen sanko ja vesi pyörivät?

a) (Fyysisen, todellisen) absoluuttisen avaruuden rakenteen suhteen?
b) Vai avaruudessa olevien muiden esineiden (kaukaisten kiintotähtien) suhteen?

Ja tämä haittasi Einsteiniä vuonna 1916, koska hän oli aina vastustanut absoluuttisen avaruuden käsitettä.

Kysymys on intertiasta. Mistä inertia tulee? Einstein luki fysiikanfilosofin Ernst Machin kirjoituksen, ymmärsi sen väärin, ja teki siitä oman lainauksensa, jonka hän nimesi Machin periaatteeksi.

Tämän periaatteen mukaan pistemassan inertian muodostaa sen vuorovaikutus ympärillä oleviin massoihin -- eli vesisangon pyörimisestä tekee pyörimisen ympärilläolevan materian jakautuminen maaimankaikkeudessa. Kaukaiset kiintotähdet vaikuttavat vesisankoon!

Tämä näin periaatteen tasolla, mutta asia ei ollut vielä todistettu.

Einstein punnersi kasaan yleistä suhteellisuusteoriaansa, putosi kuoppaan ja kiipesi sieltä ylös, ja koko ajan hän odotti, että jostain yleisen suhteellisuusteorian ytimestä tulisi suora ja selkeä todistus Machin periaatteelle.

Niin ei kuitenkaan käynyt. Ainoa mitä jäi käteen oli Lense–Thirring -efekti, joka oli hyvin heikko voima verrattuna siihen selkeään todistukseen jota Einstein oli odottanut.

Ja nykyään alkaa yhä enemmän näyttää siltä, ettei Machin periaate ole riittävä selitys. Tarvitaan jotain aivan muuta, ja se tulee aikanaan sieltä fysiikasta joka tulee nousemaan kvanttifysiikan jälkeen, sillä sen pitää selittää mistä ovat kotoisin inertia, massa ja gravitaatio.

(Einsteinin mukaan totaalisen tyhjässä maailmankaikkeudessa ei muuten olisi kaksoisparadoksia! Inertia vaatii referenssipisteen, eli ne kiintotähdet...)

Tämä kun tuli selväksi, niin sitten olisi vielä se kiinteän levyn pyöriminen...
Kyllä pyörivä liike on hemmetin vaikea asia...