Kyberpunk 2011

Vapaata keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta.

Valvoja: Moderaattorit

Kyberpunk 2011

ViestiKirjoittaja tniemi » 09.01.2011, 15:18:40

Juuri lopettelemassa työpäivää ja nukkumaan menemässä (6 sivua oiottuna ja 3 uutta!), kävin ostamassa lähisiwasta kaksi kuivaa bulkkisiideriä, ja katsoin Johnny Mnemonicin ensimmäistä kertaa elämässäni. Hauska kokemus.

Hullunkurista kommentoida elokuvaa, joka on iältään jo myöhäisteini, mutta:
1) Keanu Reeves ei osaa näytellä,
2) Dolph Lundgren sentään tietää, ettei osaa näytellä,
3) ketjupaidat ovat cool, for nippes,
4) ja kyberpunkissa ei ole mitään tolkkua. Ei ollut silloin vuonna 1984 kun Neuromancer julkaistiin, ja vielä vähemmän nykyisin.

Silti, kaikesta huolimatta en voinut olla nauttimatta. On tekoälyä, laivaston kouluttamaa delfiini-hakkeria, street-doctoria, assasinia, bodyguardia, jne. Kaikkea sitä, mitä Shadowrunista löytyi, miinus lohikäärmeet, haltijat, peikot, jne.

Kyberpunk puhtaassa (Gibsonilaisessa?) muodossaan on mielikuvituksellista ja sisäisesti ehjää. Yksikin näistä kahdesta ominaisuudesta sallisi täysin genren olemassaolon, mutta mikä sitten on vanhentunut?

Teknologia. Internet ei ole Matrix, ja vice versa. Yksinkertaisinkin nykyaikainen script-kiddie osaa kysyä juuri niitä tietynlaisia vääriä kysymyksiä, jotka tekevät kyberpunkin data-presenssistä epärealistisen. Perinteisessä kyberpunkissa "jakkaus" on fyysisesti vaarallista. Voi "flatlineta", menettää identiteettinsä, tulla hakkeroiduksi, muuttua kummitukseksi. Tämä on dramaattinen efekti, joka on draamallisesti kannattava.

En ole kyberpunkia juuri lukenut sitten Gibsonin aikojen (tai, no jonkun modernimman, jossa naispäähenkilö jakkasi koiraan ja jossa hylkeet oksensivat matoja...) mutta veikkaan, että moderni kyberpunk yrittää liukua yhä kauemmaksi tietoteknologiasta, sillä tietoteknologia on hankalaa. Nanoteknologia on modernia magiaa, se mahdollistaa perustelematta mitä tahansa, mutta nyky-twitter-sukupolvea on vaikea saada uskomaan vastaavia taikavoimia näistä sähköjohtolaatikoista ja Microsoftin tuotteista. Ihan niin kuin yksi tekstiviesti voisi kaataa kaikki Nokian kännykät.

Jos kyberpunkia yrittää muuttaa realistiseksi, niin se joko pitäisi tehdä ihan hemmetin hyvin, tai muuten koko homma vesittyy. Vaihtoehtoisesti unohdetaan realismi ja astutaan reilusti sinne taikapeikkojen ja mennikäisten maailmaan.

Tämä on harmillista, koska kyberpunk oli kaunis ja sisäisesti ehjä rakennelma.
Se oli parempi kuin osiensa summa. Sitä jää kaipaamaan.
tniemi
 
Viestit: 764
Liittynyt: 30.04.2005, 19:44:42
Paikkakunta: Terra, Sol

ViestiKirjoittaja Hallanvaara » 09.01.2011, 21:05:55

Anonyymi kommentti Livejournalissa:

You'd have a damned hard time writing a recognizably cyberpunk dystopia anymore that wasn't just a rundown of what you did that morning. Some of the more well-made literature and visuals endure, but a lot of their appeal comes from their creator not actually living in a blighted smog-choked metropolis festooned with animated LED billboards or knowing from daily personal experience what it's like to have a dozen layers of corporate and government intelligence passively tracking your every move via satellite and smart data mining programs.


Laboratoriossa kasvatettu kinkku on kymmenen vuoden päässä, suomalaiset goottilolitat ovat arkipäivää, painetun kirjan kuolemasta puhutaan, tuloerot kasvavat, televisiot ovat kohta kolmiulotteisia, äänestysinto laskee eikä ilmastonmuutosta ole vieläkään pysäytetty. Ajattelin ostaa peililasini piakkoin.
"Myrsky on nousussa, kolme on kateissa
moottorit käyvät jo varavirtaa
rotkoon jätetty haavoittuneet
ja kaarti ei antaudu milloinkaan!"

- Index Prohibitorum Disciplinae Augustae
Hallanvaara
 
Viestit: 18
Liittynyt: 18.12.2007, 18:46:38
Paikkakunta: Kyrönkärjenniemi

ViestiKirjoittaja tniemi » 09.01.2011, 23:25:05

Siinäpä se. Vielä 80-luvulla tietokoneteknologia oli myyttistä, nykyisin se on arkea.

Ylimietin aihetta tuossa herättyäni. Internetin ja kyberavaruuden (... jotta ei sotkeudu Matrix-Matrixiin...) välillä on vinha ero. Internet on paljon avoimempi ja ei-hallittavampi, itse asiassa jopa niin anarkistinen ja ei-hallittava, ettei korporaatioihin uskova kyberpunkisti olisi sitä pitänyt realistisena.

Kysymys on siitä mitä nykyään sanottaisiin "trusted computing":ksi. Se on sitä, mitä korporaatiot oikeasti haluaisivat. Jos Internet voitaisiin aloittaa alusta, niin se rakennettaisiin tuon varaan -- ja trusted computing internet olisi huomattavasti lähempänä kyberavaruutta kuin tämä meidän anarkistiverkkomme. Se olisi korporaatioiden hallitsema.

(Trusted computing on aitoa newspeakia, jos se kuulostaa mukavalta, niin se tarkoittaa pahaa. Kirjoittelin asiasta vuonna 2005, mutta aihe on kummallisen ajankohtainen...)

Trusted computing tarkoittaa yksinkertaistettuna seuraavaa:
Joka ikiseen prosessoriin arvotaan valmistusvaiheessa 2048-bittinen numerosarja, joka on yksilöllinen, ja jota ei voi lukea rikkomatta prosessoria.

Tämän jälkeen kommunikaatio prosessorin kanssa voidaan käydä kryptattuna. Ainoastaan kyseinen prosessori osaa suorittaa jonkun tietyn ohjelman. Elokuva, jonka ainoastaan kyseinen prosessori osaa näyttää, Internet-kommunikaatio, johon ainoastaan kyseinen prosessori osaa vastata. Anonymiteettiä ei enää verkossa ole, koska prosessorin julkinen avain liikkuu koko ajan kommunikaation mukana.

Kryptauksen on oltava prosessorin sisäistä, sillä muuten käy niin kuin Playstation 3:lle. Security-nipun on oltava ehjä ja katkeamaton pohjalta ylös asti.

Trusted computing on niin herkullinen idea, ettei se tule katoamaan koskaan, vaan se syntyy yhä uudelleen eri nimisenä ja aavistuksen eri muodossa, kuten tuo yllämainittu Intelin uutinen.

Mutta tuohon kun vertaa, niin me elämme hämmästyttävän vapaassa Internetissä.
tniemi
 
Viestit: 764
Liittynyt: 30.04.2005, 19:44:42
Paikkakunta: Terra, Sol

ViestiKirjoittaja Rasimus » 10.01.2011, 20:04:22

Miksi mä en muista koskaan lukeneeni / nähneeni käytettävän social engineeringiä? 80-luvulta tiedän vain Wargamesin esitelleen kyseistä erinomaisen yhä yleistä salasanojen urkintametodia. Toisalta se onkin yksi uskottavimmista koskaan tehdyistä kyperpunkkielokuva - aikana jolloin tietokoneita pidettiin vielä kummina leluina!

Toinen mun scifissä valittamani asia on teknologian pomminvarmuus. Todellisessa elämässä elektroniikka ei yksinkertaisestikaan toimi luotettavasti. Cyberpunk-tarinoissa maailma on rähjäinen ja romuista kerätty paikka, mutta syrjäkylänkään nettiyhteys ei jostain syystä jumita eikä neurohakkeria pistä viivasuoraksi blue screen of death.
Rasimus
 
Viestit: 238
Liittynyt: 10.12.2004, 08:48:27
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja tniemi » 10.01.2011, 22:31:46

Rasimus kirjoitti:Miksi mä en muista koskaan lukeneeni / nähneeni käytettävän social engineeringiä? 80-luvulta tiedän vain Wargamesin esitelleen kyseistä erinomaisen yhä yleistä salasanojen urkintametodia. Toisalta se onkin yksi uskottavimmista koskaan tehdyistä kyperpunkkielokuva - aikana jolloin tietokoneita pidettiin vielä kummina leluina!

Näin Wargamesin tietyn ikäisenä teinipoikana. Vieläkin elokuvasta tulee ensiksi mieleen Ally Sheedy jumppatrikoissa, mutta tietokoneet olivat kyllä ihan siistejä, ja loppukappale kummittelee vieläkin. Wargamesin epäsuora jatko-osa (Ei "WarGames: The Dead Code", älkää ikinä katsoko sitä!) Sneakers sisältää esimerkillisen kuvauksen social engineeringistä.

Tästä päästäänkin mielenkiintoiseen asiaan. Jos kirjoitetaan realistista kyberpunkkia, niin miten enää erotaan keskiverto-nykydekkarista?

Realistisuus on kuitenkin se mitä kaivataan, koska vanha on vanhentunutta, mutta mitä on realismi? Gamerit ja pornonsurffaajat käyttävät neural implanttia, hakkerit näppäimistöä?

Rasimus kirjoitti:Toinen mun scifissä valittamani asia on teknologian pomminvarmuus.

Tätä täytyy tosin antaa anteeksi, sillä Clarken kanssa lapsuuteni eläneenä tiedostan hyvin, miten kyberpunk potkaisi rähjäisen realismin sci-fiin. Ei oltu enää tiedemiehiä ja rakennettu utopiaa.

Kukaan ei vain uskonut, että nämä taikalaatikot voisivat olla niin rikkinäisiä kuin ne ovat. Nehän on tehnyt korporaatio!

Onneksi meillä on vielä nanoteknologia, jonka avulla voi tehdä mitä tahansa. Nanoteknologiassahan ei voi olla jatkuvaa päivityskierrettä tai blue goo of deathia?

(En tiedä ymmärtääkö kukaan vieläkään mitä minä tuolla trusted computingilla haen. Pitäisiköhän itse kirjoittaa novellinräipe, joka valoittaa asiaa käytännössä...)

---------------------------------------------------- --- -- -

Homma etenee:
Chip manufacturers Intel and AMD, hardware manufacturers such as Dell, and operating system providers such as Microsoft all plan to include Trusted Computing into coming generations of products. The U.S. Army requires that every new small PC it purchases must come with a Trusted Platform Module (TPM). As of July 3, 2007, so does virtually the entire United States Department of Defense.

Tämä tarkoittaa, että seuraavassa läppärissä jonka ostat on suurella todennäköisyydellä "fritz chip" (TPM) vakiona.

Mielenkiintoista on, että fritz chip on jo hakkeroitu:
http://abcnews.go.com/Technology/wireStory?id=9780148

Christopher Tarnovsky liuotti happojen avulla mikrosirun ulkokuoren, jonka jälkeen hän asetti elektronimikroskoopin avulla erittäin ohuen neulan vasten paljastuneen mikrosirun sisäistä johdinta. Lukemalla sirua sen toimiessa hän kykeni selvittämään sirun sisäisen private keyn.

Veikkaanpa, että hyvin pian nämä TPM-sirut ovat kuoreltaan keraamisia, jotta hapot eivät niihin tepsi.

Koska kyseinen private key koskee vain kyseistä yhtä sirua ei tämän hyökkäyksen avulla kaadeta koko systeemiä. Tämän avulla mahdollistetaan vain se, että kyseisellä tietokoneella voidaan ajaa ei-hyväksyttyjä ohjelmia. Jos Microsoft kieltää Winampin, niin tämän avulla Winamp saadaan toimimaan jälleen.

Tämä on sitä kyberpunkia, jota itse haen.

---------------------------------------------------- --- -- -

TC-FAQ on nykyään myös suomeksi:
http://www.effi.org/yksityisyys/tcpa-palladium-faq-fi.html
Vanhentunut dokumentti, mutta eipä tämä homma näytä minnekään katoavan. Kannattaa lukea kohdat 4, 5, ja 12.

Open source -ohjelmia käsitellään kohdassa 18.

Sirun hakkerointia käsitellään kohdassa 15. Kun siru siirretään osaksi prosessoria (Intel Core...) ei tuo Tarnovskyn hyökkäys enää toimi. Jäljelle jää enää kylmäboottaus-hyökkäys, mutta jos ensimmäinen giga muistia sijoitetaan myös prosessoriin, ja avaimet sallitaan vain ensimmäisen gigan alueella, niin sekään ei enää pelitä.

Commodore 64:n prosessori avattiin hapolla syövyytämällä, mutta modernille Intel/AMD/Atomille sellainen on enemmän tai vähemmän mahdotonta.

Laitontahan tämä hakkerointi on jo jenkkien Digital Millennium Copyright Actin ja EU:n Copyright Directiven mukaan. Kannattaa siis olla Norjan kansalainen.
tniemi
 
Viestit: 764
Liittynyt: 30.04.2005, 19:44:42
Paikkakunta: Terra, Sol

ViestiKirjoittaja tniemi » 12.01.2011, 01:47:23

Jatkan tätä monologia vielä hetken julkisesti. Kenties jotain kiinnostaa, mutta lähinnä, jotta saan purettua nämä asiat päästäni.

Aluksi todellisuutta, ja sitten scifiä, mutta ensiksi henk.koht. käännöksiäni: (en tiedä toimivatko nämä)

Trusted Computing -- Varmennettu laskenta
Koko nippu prosessorista Wordiin ja Internetiin on kryptattu. Elementtien muuttaminen on tarkistussummien avulla estetty. (Ajattele iPhonea, mutta kryptattuna.)

Trusted Internet, TrustInet -- Varmennettu Internet
Nykyisen Internetin päälle rakennettava varmennettu verkko, jossa jokaisen identiteetti on varmennettavissa aina käytettävissä olevaan prosessoriin asti. Käytännössä kaikki kaupalliset palvelut (pankit, virastot, mediatalot) sijaitsevat täällä. Ohjelmisto voi vaatia lisäksi älykorttia tai biotunnistetta (webbikamera, tms.)

TPM, Trusted Platform Module, Fritz-chip -- Varmennussiru
Prosessorin sisällä oleva palikka, jonka avulla estetään tietokoneen ohjelmien tai osien vaihtaminen. Sisältää myös kyseisen tietokoneen yksilöllisen identiteettinumeron, salaisen kryptausavaimen.

Private key -- Salainen kryptausavain.
Tämän avulla varmennussiru (TPM) avaa ohjelmat ja tiedot juuri ennen niiden esittämistä ruudulla. Tämä 2048-bittinen numero arvotaan prosessorin valmistuksen yhteydessä. Tätä ei kukaan (edes valmistaja) tiedä.

Public key -- Julkinen kryptausavain.
Tämän avulla kryptataan varmennussirulle annettavat tiedot. Tämä vastaa salaista 2048-bittistä numeroa, mutta tämän tietävät kaikki.

------------------------------------------------------------------------- --- -- -

Sitten todellisuutta:

NSA on ollut hidas tämän asian suhteen. Hidastavana tekijänä ovat olleet alihankkijat, joiden sertifiointi on takkuillut.

Microsoftin varmennetun laskennan projekti on ollut jäissä vuodesta 2004 lähtien. (Next-Generation Secure Computing Base (NGSCB), formerly known as Palladium)
Aikoinaan huhuttiin, että tämä olisi ollut tulossa Vistaan, mutta asia ei toteutunut ilmeisesti sen vuoksi, että kaikki ohjelmat (Photoshopit sun muut) olisi pitänyt kirjoittaa uusiksi.

Viime vuonna asiat vilkastuivat.
Syynä se, että varmennettu laskenta estää Wikileaksin.

Miten?
 1. Yhdysvaltain puolustusministeriö vaatii, että salaista tietoa saa käsitellä vain tietokoneilla, jotka käyttävät varmennettua laskentaa.
 2. Tiedosto avautuu vain ja ainoastaan yhdellä läppärillä, ja silläkin puolen tunnin ajan, jonka jälkeen tiedosto poistuu automaattisesti.
 3. Tiedosto on kovalevyllä kryptattuna, joten sen siirtäminen muistitikulle ei auta. Avain on läppärin prosessorin sisällä.
 4. Jos kryptattu tiedosto vuodetaan, niin automaattisesti voidaan päätellä kuka tiedoston vuoti.
Peukalointi ei auta:
 • Läppärin ohjelmiston peukalointi ei toimi. Boot-lohko ei suostu käynnistymään, jos ohjelmistoa tai laitteistoa on peukaloitu. (Esim. joku hakkeroinut Wordin.)
 • Bios ei käynnistä boot-lohkoa, jos sitä on peukaloitu. (Esim. joku asentanut Linuxin.)
 • Prosessori ei suorita Biosin käskyjä, jos niitä on peukaloitu. (Esim. joku flashannut Biosin hakkeriversiolla.)
Samalla tekniikalla voidaan estää myös esim. torrent-ohjelmien suorittaminen. Jos käyttöjärjestelmä havaitsee torrent-ohjelman, niin se poistaa sen, ja tekee parhaimmassa tapauksessa vielä ilmoituksen jonnekin. Samaan tapaan, jos jokin mp3 tai video on kiellettyjen listalla, niin se voidaan poistaa ja tehdä asiasta ilmoitus.

Tämä on se syy, minkä vuoksi Trusted Computing ei tule ikinä katoamaan. Tämä teknologia on yrityksille ja valtioille liian herkullinen hukattavaksi.

Ja jos koko homma tuntuu hippihörhöjen teknologiapelottelulta, niin kannattaa lukaista tutkija Ville Oksasen (Tietotekniikan tutkimuslaitos) artikkeli aiheesta:
Trusted Computer Platform Alliance - hyvästit yleiskäyttöiselle PC:lle?

------------------------------------------------------------------------- --- -- -

Ja sitten sci-fi:

Koska nyt on kyseessä uuden alagenren synty, ei käsittelytapa tai maailma ole valmis. Se pitää rakentaa, ja sitä joutuu pohtimaan.

Varmennettu laskenta on ne robotiikan lait, joita rikotaan.

Esimerkki wikileaksista varmennetun laskennan maailmassa:
 • Henkilöllä on pääsy koneelle, jolla hän voi lukea salaisia dokumentteja. Hän kuvaa kuvaruutua videokameralla, ja OCR muuttaa kuvat takaisin tekstiksi kameran muistikortille. (Tämän tekniikan nimi on analog hole)
 • Vaihtoehtoisesti, jos hän saa läppärin kannettua viraston ulkopuolelle, voidaan sen eteen istuttaa robotti, joka lataa dokumentin, kuvaa sen, muuttaa takaisin tekstiksi, lataa dokumentin, kuvaa sen...
 • Vaihtoehtoisesti, jos läppäri joutuu varastetuksi, voi hakkeriryhmä avata sen, porata timanttiporalla auki prosessorin kuoren, linkittää piuhan suoraan prosessoriin ja purkaa sieltä ulos yksityisen avaimen. Yksityinen avain syötetään vanhanaikaiseen "Vapaaseen tietokoneeseen" joka osaa matkia kyseistä läppäriä, mutta ilman minkäänlaisia rajoituksia. Homma toimii vai niin kauan kun läppärin ei tiedetä joutuneen varastetuksi.
Teknologiaan on helppo keksiä muitakin puutteita:
 • Entä jos nuo 2048-bittiset salaiset avaimet eivät olekaan niin random kuin pitäisi? Jospa esimerkiksi valmistaja säilyttää listan sarjanumeroista ja salaisista avaimista...
 • Modernit kryptaukset ovat käytännössä mahdottomia krakata auki. Esim. Wikileaksin Insurance-tiedostoa ei ole avattu, vaikka yritystä kyllä on riittänyt.
  RSA (kryptaus jota varmennettuun laskentaan on ehdotettu) on kuitenkin avattavissa kvanttitietokoneella. AES (jota wikileaksin insurance file käyttää) taas ei. (linkki)
 • Jne...
Kyberpunkin kyberavaruus korvautuisi siis tällä. Periaate kuitenkin pysyisi samana, esitetään jotain toista kuin ollaan, käytetään laittomia keinoja, pelataan kansainvälistä peliä, jossa panoksena on suuria rahasummia.

Wikipediassa Lawrence Person määrittelee kyberpunkin tällä tavalla:
Classic cyberpunk characters were marginalized, alienated loners who lived on the edge of society in generally dystopic futures where daily life was impacted by rapid technological change, an ubiquitous datasphere of computerized information, and invasive modification of the human body.

Tämähän toimii. Tässä ei ole mitään vanhentunutta, varsinkin jos tuon ubiquitous dataspheren korvaa Tekesin TrustInetillä.

Vastaavasti, David Brin:
...a closer look [at cyberpunk authors] reveals that they nearly always portray future societies in which governments have become wimpy and pathetic ...Popular science fiction tales by Gibson, Williams, Cadigan and others do depict Orwellian accumulations of power in the next century, but nearly always clutched in the secretive hands of a wealthy or corporate elite.

Tämähän täsmää täysin, koska informaatio istuu tässä mallissa suoraan sinne wealthy or corporate eliten kouraan. Tuskin on parempaa välinettä yhteiskuntakritiikille ja maailman eriarvoistumisen kuvaamiselle.

Ainoa ongelma tämänlaisen "realistisen kyberpunkin" kirjoittamisessa on, että tässä kirjoittajan pitää tietääkin jotain. Lukijan ei tarvitse. Kirjoittajan pitää. Muuten ollaan taustatöiden suhteen samalla tasolla kuin Dan Brown.

Asia on itse asiassa sama kuin avaruusoopperan suhteen. Ennen vanhaan avaruusoopperaa rätkittiin miten sattuu, tieteestä välittämättä. Genreä uudistettaessa ensimmäinen asia on sitoa tiede paikoilleen, tehdä siitä realistisempaa, ja kaikesta huolimatta kertoa niitä samoja avaruusoopperamaisia tarinoita. Idea ei ole uusi, käsittääkseni Alastair Reynolds tekee tätä samaa.
tniemi
 
Viestit: 764
Liittynyt: 30.04.2005, 19:44:42
Paikkakunta: Terra, Sol

ViestiKirjoittaja tniemi » 14.01.2011, 06:31:33

Pistänkin tämän perään, koska tämä uutinen tuntuu rimmaavan....

Jacob Appelbaum oli jälleen "ei-pidätettynä":
http://www.boingboing.net/2011/01/12/wikileaks-volunteer-1.html

Sama oli viime vuonna, jolloin häneltä takavarikoitiin läppärit ja puhelimet ilman kuittia:
http://boingboing.net/2010/07/31/wikileaks-volunteer.html
tniemi
 
Viestit: 764
Liittynyt: 30.04.2005, 19:44:42
Paikkakunta: Terra, Sol


Paluu Kirjat ja kirjallisuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron