Unkarilaista kirjallisuutta

Vapaata keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta.

Valvoja: Moderaattorit

Unkarilaista kirjallisuutta

ViestiKirjoittaja jakar » 21.04.2007, 11:05:14

Olen lähdössä ensi kuussa pienelle lomavisiitille Unkariin. Rupesin miettimään, että ovatkohan ne unkarilaiset kirjoittaneet mitään kiinnostavaa.

Vihjatkaa siis unkarilaisen kirjallisuuden suosikeistanne. Lajityypillä ei ole mitään väliä. Jonkinlaisen kirjallisen ikkunan löytäminen unkarilaiseen sielunmaisemaan kai on se, mitä tässä olisi hakusessa.

Mietin kyllä, mahtaako sekään olla järkevää, että ottaa matkalukemisekseen kohdemaan kirjallisuutta. Tuleeko ähky?
jakar
 
Viestit: 51
Liittynyt: 26.09.2004, 16:37:38
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Abso » 21.04.2007, 15:14:55

Ensinnä tule mieleen Sandor Petofi ja sitten elävistä Péter Esterházy. Gyorgy Konrad on vähän niin kuin Unkarin Daniel Katz (ei tosin uivan laiturin osalta).

Ukarilaisessa krijallisuudessa on 70 - 80 luvun kokoinen aukko. Sensuuri iski ainakin Konradiin. "Osterhatzy" pääsi vähemmällä.

Jos et lue unkaria, niin luultavasti saksankieliset käännökset ovat parempia kuin englanninkieliset. Muistaakseni Esterházyn on suorastaan kaksikielinen. Tekstit ovat raskaita kaikilla kielillä.

Osa Sandor Petofin runoista toimii suomeksi yllättävän hyvin ja ne oppii helposti ulkoa kertakuulemalta.

Budapestissä asui ainakin 80-luvulla suomalainen nainen, joka toimi sekä oppaana että käänsi kirjallisuutta. Hän oli myös tulkkina joissakin SEV-kaupan tilaisuuksissa. Nimeä en vaan muista. Täti-ihminen lienee nyt varmaakin lähes 70, mutta ehkä joku vielää muistaa nimen ja yhteystiedot. Nimen löytää toki käännettyistä kirjoistakin. Hän tuntee kaikki elävät unkarilaiset kirjailijat ja osaa kertoa paikallisesta kirjallisuudesta mielenkiintoisella tavalla.
Abso
 

unkarin kirjat

ViestiKirjoittaja summa » 24.04.2007, 09:38:25

Oma suosikkini on suomeksikin aikanaan käännetty historiallinen romaani Gyurkovicsit, kirjoittanut Herzeg. Kertoo maa-aatelin huvituksista itävalta-unkarin loiston päivinä vähän jane austenin tyyliin.

tsekkaa myös Budapest - kirjailijan kaupunki, ilmestyi viime vuonna ja sisältää suomalaisten budapestinkävijöiden mietteitä ja otteita sinne sijoittuvista kirjoista.
summa
 
Viestit: 213
Liittynyt: 08.11.2004, 16:20:00
Paikkakunta: Tampere


Paluu Kirjat ja kirjallisuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron