Creative Commons

Vapaata keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta.

Valvoja: Moderaattorit

Creative Commons

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 10.06.2007, 13:48:25

Onko Creative Commons -lisensointi tulevaisuuden tapa levittää kirjallisuutta? Joitain Creative Commons -lisensoituja kirjoja on Suomessakin jo julkaistu, mutta enimmäkseen sellaisia, jotka koskevat open sourcea tai vapaata julkaisua itseään. Ostavatko ihmiset fyysisen kopion kirjasta, jonka saa ilmaiseksi netistä?
Science! But what is science?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Hanska » 10.06.2007, 16:58:55

En osaa vastata ensimmäiseen kysymykseen enkä toiseenkaan, mutta itse kyllä ostin DVD:llä elokuvan Star Wreck: In the Pirkinning. Muistaakseni tämä oli ennen kuin se tuli nettisivuille levitykseen.

No, minä kyllä luultavasti ostaisin hyvän kirjan ihan fyysisenäkin, vaikka sen voisi ladata netistä ilmaiseksi. Täytyisihän se nettiversiokin printata, jos haluaisi lueskella kirjaa sängyssä tai näinä ihanan kesäisinä päivinä vaikka puistonpenkillä. :D
Ei velliä eli novelli!
Sanoja, sanoja
Hanska
 
Viestit: 638
Liittynyt: 05.10.2004, 10:00:50
Paikkakunta: Turku

Creative Commons

ViestiKirjoittaja hannu » 11.06.2007, 13:44:05

Kyllähän tätä on maailmalla monikin kirjailija harrastanut varsin hyvällä menestyksellä, ensimmäisenä tietääkseni copyright-aktivisti ja muutenkin pelottavan aktiivinen setä Cory Doctorow:

http://www.craphound.com

Myös esim. Charlie Strossin Accelerando löytyy kyseisellä lisenssillä verkosta:

http://www.accelerando.org/

Paljon muitakin esimerkkejä on. Cory on kirjoittanut aiheesta varsin laajasti, esim. tämä Forbesissa julkaistu essee on aika hyvä:

http://www.forbes.com/home/technology/2 ... torow.html

"I've been giving away my books ever since my first novel came out, and boy has it ever made me a bunch of money..."

Oma ensimmäinen suomenkielinen romaanini tulee myös verkkoon Creative Commonsilla (jahka nyt ensin valmistuu...).

-- Hannu
hannu
 
Viestit: 38
Liittynyt: 31.10.2004, 17:11:49
Paikkakunta: Edinburgh, Skotlanti

ViestiKirjoittaja Symppis » 11.06.2007, 14:44:01

Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että miten kustantamot Suomessa CC-julkaisemiseen suhtautuvat? Onko se edes sallittua? Eikö peruskustannussopimuksessa ole joku siihen liittyvä pykälä (en nyt ihan tarkasti muista)?

Verkossa ei vielä ole taidettu julkaista suomeksi yhtään kaupalliselta kustantajalta tullutta kaunokirjallista teosta ihan uutena, kuten esimerkiksi Doctorow tekee. Doctorowkin joka käänteessä kiittelee kustantajansa ennakkoluulottomuutta, mutta mitenkähän ennakkoluulottomia ne WSOY:n sedät sitten on Patrick Nielsen Haydeniin verrattuna.
Furry but fierce.
Symppis
 
Viestit: 37
Liittynyt: 25.03.2005, 22:31:08
Paikkakunta: JKL

Re: Creative Commons

ViestiKirjoittaja tero » 11.06.2007, 14:46:43

JallaJalla kirjoitti:Onko Creative Commons -lisensointi tulevaisuuden tapa levittää kirjallisuutta?

Se on varmasti yksi tulevaisuuden tavoista levittää kirjallisuutta. Oikein hyvä sellainen, kun tarkoitus on laajentaa lukijakuntaa ja saada nimeään tunnetuksi. Mikäs sen helpompaa kuin hyvän kirjan luettuaan mainostaa kavereille lähettämällä linkki kirjan tekstiin.

Yksi CC:n sudenkuopista varmaan on, että lipsutaan omakustanne-mielikuvaan. Toisin sanoen täytyy muistaa, että julkaisukynnyksen pitäisi olla yhtä korkealla netissä julkaistaessa kuin muutenkin – huonoa tai keskeneräistä tekstiä ei haluta lukea edes ilmaiseksi.
tero
 
Viestit: 122
Liittynyt: 02.11.2004, 10:58:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Piikki » 11.06.2007, 15:39:29

Symppis kirjoitti:Onko muuten kenelläkään tietoa siitä, että miten kustantamot Suomessa CC-julkaisemiseen suhtautuvat? Onko se edes sallittua? Eikö peruskustannussopimuksessa ole joku siihen liittyvä pykälä (en nyt ihan tarkasti muista)?


http://www.suomenkirjailijaliitto.fi/tekijanoikeus.asp
Perussopimus sanoo näin:

10. Kustantajalla on ensisijainen oikeus valmistaa 1. kohdassa mainittu julkaistu teos taskukirjana, äänikirjana ja/tai sähkökirjana. Sopimus näistä oikeuksista tehdään joko tekijän tai kustantajan aloitteesta erillisenä. Julkaisuehtojen osalta noudatetaan Suomen Kirjailijaliiton ja kustantajan välillä sovittuja vähimmäisehtoja. Mikäli kustantaja, tekijän sitä vaatiessa, ei käytä edellä mainittua oikeuttaan ja tee sopimusta kuuden kuukauden kuluessa, oikeus palautuu tekijälle.

11. Ilman kustantajan suostumusta älköön teosta kokonaan tai suurimmalta osaltaan julkaistako kahden vuoden aikana ensimmäisen painoksen ilmestymisestä sanoma- tai aikakauslehdissä tai internetissä.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja kallenuo » 11.06.2007, 18:02:07

Mielenkiintoista :D

Eli tuo creative commons on siis vaan copyright-oikeuksista riisuttu nettikirja? Erona siis esim. minun nettikirjoihini olisi se, että joku voisi laittaa niitä sivuilleen, jos mainitsee tekijän (ainakin tuossa yhdessä lisenssimuodossa)?

Saako tuossa sitten kirjailija jonkinlaista markkinointihyötyä ja tuleeko rahaakin jossain vaiheessa ja miten?

Kuinka laajalle tuollainen creative commons sitten leviää? Onko siitä mitään tutkittua dataa? Star Wreck tietenkin saavutti miljoonia latauskertoja, mutta mikä on tuollaisen creative commons-kirjan oletettu latauskertamäärä? Jos laitan englanniksi käännetyn kirjan englanninkieliselle creative commons-sivustolle, niin leviääkö se sieltä tehokkaasti?

Periaatteessa en pidä ajatuksesta luopua mistään oikeuksista. Käytännössä mitään rahaa ei muutenkaan mistään koskaan tulisi, joten tuotakin voisi harkita :D

-Kalle
kallenuo
 
Viestit: 79
Liittynyt: 05.11.2004, 20:05:12

ViestiKirjoittaja Symppis » 11.06.2007, 18:54:58

kallenuo kirjoitti:Eli tuo creative commons on siis vaan copyright-oikeuksista riisuttu nettikirja?


Creative commons on lisenssi, jolla voi lisensoida kaikenlaista, esimerkiksi kirjan.

kallenuo kirjoitti:Erona siis esim. minun nettikirjoihini olisi se, että joku voisi laittaa niitä sivuilleen, jos mainitsee tekijän (ainakin tuossa yhdessä lisenssimuodossa)?


Eri asia on se, miksi joku haluaisi laittaa kirjasi sivuilleen, kun ne ovat jo sinun sivuillasi. Fiksu ihminen panisi mieluummin linkin. Ja jos joku laittaisikin tekstisi omille sivuilleen ja ilmoittaisi sinut tekijäksi niin kuin lisenssi edellyttää, niin eihän sinulle siitä mitään haittaa aiheudu. Ei kai sinulle ole mitään väliä sillä, että miltä sivulta kukakin kirjasi lukee.

Eroa on enemmänkin kaupallisiin e-bookkeihin verrattuna. Ne on useimmiten DRM-suojattu niin, ettei niitä voi edes tulostaa itse luettavaksi, saati sitten kopioida eteenpäin.

kallenuo kirjoitti:Saako tuossa sitten kirjailija jonkinlaista markkinointihyötyä ja tuleeko rahaakin jossain vaiheessa ja miten?


Cory Doctorow väittää olevansa menestyvä kirjailija siksi, että vapaan nettijakelun takia ihmiset kiinnostuivat hänen kirjoistaan ja hän sai ilmaista näkyvyyttä. Jotkut lukivat netistä pari ekaa lukua ja ostivat oikean kirjan kaupasta kun huomasivat, että se on oikeasti hyvää. Jotkut lukivat esikoisromaanin ilmaiseksi ja ostivat sitten seuraavan kirjan kun se ilmestyi. Jotkut lukivat ilmaiseksi ja kehuivat kavereilleen, joista joku osti kirjan jne. jne. Ilmaista julkisuutta ja mainosta, siis.

Tietysti Doctorow'sta olisi voinut tulla menestyvä kirjailija joka tapauksessa ainoastaan siksi, että hänen kirjansa ovat niin hyviä, mutta hän on itse laskeskellut omaa myyntiään verrattuna muihin samassa vaiheessa uraansa oleviin kirjailijoihin ja tullut siihen tulokseen, että jakelu creative commons -lisenssillä on ehdottomasti kannattanut.

kallenuo kirjoitti:Jos laitan englanniksi käännetyn kirjan englanninkieliselle creative commons-sivustolle, niin leviääkö se sieltä tehokkaasti?


Creative commons -julkaisu ei tarkoita julkaisua millään erillisellä CC-sivulla, vaan lisensoitujen tiedostojen jakelu esim. omalla kotisivulla on sitä ihan yhtälailla. Katsopa kuinka tuo Doctorow teoksiaan jakaa.

kallenuo kirjoitti:Periaatteessa en pidä ajatuksesta luopua mistään oikeuksista. Käytännössä mitään rahaa ei muutenkaan mistään koskaan tulisi, joten tuotakin voisi harkita :D


Ainoa copyrightin kavennus (tiukimmassa lisenssissä) on kai se, että muut saavat oikeuden kopioida ja levittää teosta sellaisenaan eteenpäin ei-kaupallisesti. Ja kuten sanoin edellä, niin mielestäni se ei vähennä oikeuksiasi tippaakaan.

En keksi mitään syytä olla julkaisematta nettikirjojasi CC-lisenssillä, jos tarkoitus on joka tapauksessa julkaista ne netissä ilmaiseksi. Silloin pääsee ainakin CC-listauksiin sun muihin mukaan, vaikka en osaa sanoa mikä niiden todellinen julkisuusarvo sitten on. Jos kaupallista julkaisua suunnittelee, niin sitten ei tietenkään kannata julkaista netissä missään muodossa ennen sitä.

Englanninkielisen Wikipedian Creative Commons -artikkeli sisältää paljon enemmän infoa kuin tuo suomenkielinen.
Furry but fierce.
Symppis
 
Viestit: 37
Liittynyt: 25.03.2005, 22:31:08
Paikkakunta: JKL

ViestiKirjoittaja tero » 12.06.2007, 18:11:00

kallenuo kirjoitti:Eli tuo creative commons on siis vaan copyright-oikeuksista riisuttu nettikirja?


Ei itse asiassa sinne päinkään. Se on standarditapa kertoa, mitä oikeuksia (esim. tehdä kopioita ja jakaa eteenpäin) tekijä muille antaa teokseensa. Netti ei ole mitenkään sisäänrakennettu lisenssiin, vaikka käytännössä varmaan yleisin jakelutapa nopeutensa ja edullisuutensa takia onkin.

Creative commonsin avulla voi esimerkiksi sallia teoksensa ei-kaupallisen käytön (säilyttäen silti kaikki oikeudet kaupalliseen jatkokäyttöön luvanvaraisina), sallia levityksen vain sellaisenaan, tai vaikkapa antaa luvan tehdä ja levittää muokattuja teoksia, kunhan sen tekee saman lisenssin alaisena kuin alkuperäinen.

Jos laitan englanniksi käännetyn kirjan englanninkieliselle creative commons-sivustolle, niin leviääkö se sieltä tehokkaasti?


Joku jo mainitsikin, ettei tuollaista "creative commons -sivustoa" ole, mutta lisättäköön, että creative commons -julkaisu ei sinänsä vielä levitä teosta yhtään mihinkään, vaan sen on edelleen oltava niin hyvä, että ihmiset haluavat puhua siitä, lähettää kopioita kavereilleen ja mainostaa teosta tekijän puolesta. Creative commons antaa tähän luvan. Yhtä laillahan voi tietenkin itse kirjoittaa oman lisenssinsä, mutta cc:llä on se etu puolellaan, että sitä vääntämässä ovat olleet oikeat sopimusjuristit, joten teksti on todennäköisesti kattavampi kuin itse pykätty, ja sillä on huomattavasti parempi tunnettuus.

Periaatteessa en pidä ajatuksesta luopua mistään oikeuksista.


Ehkä tässä on hyvä paikka pysähtyä ja miettiä, mikset? Eikö esimerkiksi oikeus mainostaa teostaan mahdollisimman tehokkaasti ole sellainen, joka kannattaa jakaa muiden kanssa?
tero
 
Viestit: 122
Liittynyt: 02.11.2004, 10:58:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 14.06.2007, 18:28:37

kallenuo kirjoitti:Saako tuossa sitten kirjailija jonkinlaista markkinointihyötyä ja tuleeko rahaakin jossain vaiheessa ja miten?


Jos kirja on hyvä, niin ihmiset haluavat todennäköisesti ostaa sen myös oikeana kirjana. Yksi tapa olisi tietysti laittaa kirja nettiin CC-lisenssillä ja kaupata kirjaa samalla Kirja kerrallaan -palvelun tai jonkin muun print on demand- palvelun kautta.

Ja todella suuret rahat tulee sitten kun Hollywood ostaa kirjan elokuvaoikeudet. 8)
Science! But what is science?
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja kallenuo » 16.06.2007, 18:09:45

Kiitokset kaikille selvennyksistä :D

Pitänee hommata nuo CC lisenssit heti kun kerkiää. Jos hakukoneisiin tulee CC:n tunnistustoiminto, niin sekin jo riittää lisäarvoksi. Otetaanpa Cory the Tohtorista mallia 8) Teron kommenttiin viitaten, jostain oikeuksista voin toki luopua jos katson sen edistävän markkinointia. Ja kun tälle peace, love ja nettijulkaisu-linjalle on ryhtynyt, niin marssin kiltisti vaan täällä kaupallisen lehmilaitumen aidan toisella puolella, jossa voikukat tuoksuvat ja Elovena- neidot kirmailevat :wink:

Symppikselle voi tosin vielä kommentoida, että vaikka sitä luulisi, että viittaukset netissä tehdään linkkaamalla, niin varsin usein kopioidaan ihan kokonaisia tekstejä joko jollekin serverille, netin keskustelupalstalle tai jonkun kotisivulle. Tietenkin se on huono tapa ja varmaankin suojatussa copyrightissa kiellettyäkin. Tekijäkin tosin mainitaan toisinaan :D Käytännössä tuossa on huono puoli se, ettei päivityksiä voi tehdä ja aineisto voi olla minkätyylisellä sivustolla hyvänsä. Mutta se nyt on vaan yksi netin ominaispiirre.

Mites muut nettijulkaisijat, minne asti tuotoksenne ovat levinneet? Oletteko saaneet niitä poistettua Udmurtinkielisiltä aikuisviihdesivustoilta? :D

Iloista oloa!

-Kalle
kallenuo
 
Viestit: 79
Liittynyt: 05.11.2004, 20:05:12

ViestiKirjoittaja Symppis » 17.06.2007, 22:28:25

kallenuo kirjoitti:Symppikselle voi tosin vielä kommentoida, että vaikka sitä luulisi, että viittaukset netissä tehdään linkkaamalla, niin varsin usein kopioidaan ihan kokonaisia tekstejä joko jollekin serverille, netin keskustelupalstalle tai jonkun kotisivulle. Tietenkin se on huono tapa ja varmaankin suojatussa copyrightissa kiellettyäkin. Tekijäkin tosin mainitaan toisinaan


CC-lisenssin mukaan tekijä pitää mainita, lisenssitekstin pitää olla mukana ja niin edelleen, eli ei silläkään lisensoitujen juttujen kanssa ihan mitä vaan saa tehdä.

Väittäisin tosin, että 99,999% kuvailemallasi tavalla kopioiduista teksteistä viedään täysin ilman lupaa tai kokonaan ilman käsitystä siitä että mitään lupia ylimalkaan on olemassa. (Kaikki tekstithän ovat automaattisesti tekijänoikeuden alaisia, lukee se niissä tai ei.)

Tällaiselle näpistelylle kaikki internetin käyttäjät asettuu alttiiksi, eikä sille oikein voi mitään. En usko, että Creative Commons tällaisten ihmisten toimintaa mitenkään erityisesti lietsoo, pikemminkin tukevat lisenssiliitteet voi vähentää kopiointi-intoa.

Ainoa mitä harrastelijakirjoittaja voi tehdä, on katsoa välillä googlesta, että onko jotain laittomia kopioita irrallaan ja pyytää sitten poistamaan ne tai lisäämään niihin lisenssit, jos joku sivujen ylläpitäjän s-postiosoite sattuu samasta paikasta löytymään.

No mutta miksei udmurtinkielisiltä aikuisviihdesivuiltakin voisi löytää fanbasea? Ja siinä vaiheessa kun ne sinne päätyvät, niin on oletettavaa, että olet jo sen verran kuuluisa, että monet linkit osoittaa sun sivuille, eikä se puhvelipornosaitti ole googlessa ihan ekana kun nimelläsi hakee, joten haittaako se nyt niin. Menestyksen hinta... :D
Furry but fierce.
Symppis
 
Viestit: 37
Liittynyt: 25.03.2005, 22:31:08
Paikkakunta: JKL


Paluu Kirjat ja kirjallisuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron