Kirjoittaja Lenko » 22.11.2008, 10:16:38
Olenpa mahdollisimman paljon eri mieltä tieteiskirjallisuuden kuolinkamppailusta. En voi uskoa, että yksikään tieteiskirjailija on koskaan voinut elää kiinnostavampia aikoja kuin nyt.
Ymmärrän ajatuksen, joka kirjoitukseen liittyy. "Kovan" tieteen visioijana tieteiskirjailijat ovat pulassa, jolleivät pysy kehityksen mukana. On hassua kirjoittaa muka näkemyksellistä fiktiota aiheesta, joka on jo tiedemiesten pöydällä todellisuutta. Viimeistään julkaisupäivänä kirja on ohittanut parasta ennen päivänsä.
Ehkä tieteiskirjallisuuden täytyy sopeutua. Tiede saattaa mennä huimaa vauhtia eteenpäin ja paraskin kirjailija pudota kärryiltä, mutta teknologian kehitys ei nolaa kirjailijaa, vaan antaa koko ajan laajemman pohjan rakentaa tarinoita ja mahdollisuuksia, koska ihminen ei sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti pysy teknologian kehityksessä mukana. Tiede on muutakin kuin laitteita, jotka sanovat piip. Poikkitieteellinen ymmärrys on loputon ideoiden meri, josta uskottavia tulevaisuudennäkymiä voi kasata.
Otetaan esimerkki aiheesta, joka tuntuu olevan suosiossa. Kukaan tieteiskirjailija ei osannut ennustaa internetiä. Internet ei ole ihan viimeisin keksintö tieteessä, mutta lienee yksi eniten ihmisten arkielämää ja yhteiskuntaa muokkaavista uusista teknologioista. Esimerkiksi koko totuttu sosiaalisen kanssakäymisen tapa romuttuu. Kukaan ei tiedä mihin pisteeseen päädytään.
Otetaan toinen esimerkki samaan aihepiiriin. World of Warcraftia pelaa 11 miljoonaa ihmistä, ehkä jo enemmän. Nettipelit löivät tässä mitassa läpi vasta 2000-luvulla. Ainakin kaksi valtiota (Australia ja joku toinen) on määrittänyt virtuaalirahan verolliseksi tuloksi. Jos tienaa rahaa virtuaalimaailmassa ja muuttaa sen dollareiksi, joutuu maksamaan kymmenykset. Nettipeleissä on jo alkeellista rahanvaihtoa ja siihen liittyvää markkinointia, jotka tuottavat rahaa ihan oikeille ihmisille. Samaan aikaan töllö täyttyy tositelevisiosta ja netin haetuimmat sivut ovat seksiä. Milloin mennään niin pitkälle, että virtuaalihahmot soittavat lapsille jingleä ja hakevat kiinnostuneita "Haluatko lapsipornotähdeksi" -ohjelmaan?
En tarkoita, että tieteiskirjailijoiden pitäisi jumiutua kirjoittamaan internetistä ja peleistä. Ne ovat ilmiöitä tässä ja nyt. Niiden kanssa ollaan jo vähän myöhässä. Tarkoitan, että tiede menee jossain omaa vauhtiaan ja ihminen massoina rämpii kaukana takana. Siinä välissä on kulkemattomia korpimaita useammallekin kynäilijälle. Ihan viimeistä hilavitkutinta ei tarvitse tuntea voidakseen arvata, mitä tiede ihmiselle tekee.
Kirjoitettavaa riittää ja lähdeaineistoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Kirjailijoiden haaste saattaa liittyä tieteen popularisoitumiseen. Jos tiedemiehet tai instituutiot oppivat esittämään tutkimustuloksiaan ja teorioitaan laajoja massoja kiinnostavalla tavalla, voi fiktion kirjoittajilla olla vaikeasti voitettava haastaja. Totuus on tarua ihmellisempää ja välineet tiedon levittämiseen ovat tehokkaammat kuin koskaan. Tässäkin tapauksessa uskoisin kirjoittajille löytyvän paikan ihka oikeiden tiedemiesten rinnalta.
Edit: Hmmm...taisin sanoa samaa asiaa kuin tniemi genren rajojen leviämisestä, ainostaan pitkän kaavan kautta.
Viimeksi muokannut
Lenko päivämäärä 22.11.2008, 20:42:13, muokattu yhteensä 2 kertaa