Keskustelun ohjaaminen genrekirjoista yms

Vapaata keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta.

Valvoja: Moderaattorit

ViestiKirjoittaja JallaJalla » 11.01.2009, 11:09:58

mg kirjoitti:Mutta nyt kun tämäkin aihe on saatu sujuvasti hajautettua foorumin ja blogien välille niin se voidaan varmaan jo unohtaa.

Eikö nyt sitten ole nimenomaan aika ohjata ihmiset niistä hajautetuista blogikeskusteluista tänne? Blogeissa on otettu asiaan kantaa, joten niistä merkinnöistä kannattaa viitata Netticolosseumiin. Kiinnostavan blogimerkinnän kautta saadaan varmaan aikaiseksi enemmän mielenkiintoa kuin geneerisen 'menkää foorumille keskustelemaan' -pyynnön. Kuten tämä keskustelu osoittaa, paras tapa saada aikaan keskustelua on se, että kirjoittaa rohkeasti sen aloitusviestin eikä vain toivo, että Joku Muu aloittaisi keskustelun itseä kiinnostavasta aiheesta.

Kirjoittamisesta ylipäätään voi keskustella myös Paperiarkki-foorumilla ja kauhua varten löytyy Deathwriters (kuten Cthulhu, sekään ei kuollut vaan ainoastaan nukkui). En näe näitä eri foorumeja kilpailijoina vaan toisiaan täydentävinä. Kaikissa keskustellaan kirjoista ja kirjoittamisesta, mutta vähän eri painotuksilla.
JallaJalla
 
Viestit: 175
Liittynyt: 31.08.2006, 10:38:35
Paikkakunta: Espoo

Poliittisen keskustelun aasinsilta ja yhteisblogi

ViestiKirjoittaja Lenko » 17.01.2009, 20:05:06

Kuulin kymmenkunta vuotta sitten autolla ajaessani radiosta tutkimuksesta, jossa oli vertailtu eri maiden poliittista keskustelua. Pahoittelen, että minulla ei ole esittää tarkempaa lähdettä väitteilleni enkä millään tavalla voi esittää tutkimuksen tieteellistä pätevyyttä. Näkökulma sopii kuitenkin nasevasti tämän keskustelun aihepiiriin.

Tutkimuksen mukaan eurooppalainen poliittinen keskustelu jakautuu kärjistetysti kolmeen kulttuuriin. Länsi-Euroopan maissa, joita tutkimuksessa edusti Saksa, keskustelussa painottui eniten se mitä sanotaan. Heikosti tunnettu poliitikko saattoi saada mediassa tilaa, jos hän oli perehtynyt aiheeseen ja kykeni tuomaan sen uskottavasti esiin.

Ranskassa ja Etelä-Euroopan maissa palstoilla korostui se kuinka asia sanotaan. Otsikoissa saatettiin ilmaista itsestäänselvyyksiä, kunhan se tehtiin tyylikkäästi ja oivaltavasti. Tämän painotuksen ymmärsi aikaan hienosti Helsingin Sanomat, kun EU:n elintarvikevirastoa oltiin kampeamassa Suomeen. Berlusconi sanoi puheessaan, ettei virastoa voida sijoittaa Helsinkiin, koska suomalaiset eivät edes tiedä, mitä on prosciutto. Helsingin Sanomat julkaisi etusivullaan sivun kokoisen ilmoituksen, jossa oli prosciuton kuva ja kuvateksti: prosciuto on kinkku, nyt sen tietää kaksi miljoonaa suomalaista.

Tutkimuksen mukaan suomalaisessa julkisessa keskustelussa painottui kuitenkin eniten se kuka sanoo. Jos pääministeri sanoo pitävänsä uuniperunasta, on se merkittävämpää kuin asiantuntevan rivipoliitikon perusteellisesti valmisteltu näkemys vaikkapa energiapolitiikasta.

Poliittisen keskustelun ja genrekeskustelun välille voi tuskin vetää yhtäläisyysmerkkejä, mutta koska kyse on valtakunnallisesta keskustelukulttuurista, voidaan olettaa, että jotain samankaltaisuutta esiintyy. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on maailma muuttunut yhä yksilökeskeisemmäksi ja sen merkitys kuka sanoo voimistunut entisestään.

Tästä näkökulmasta katsottuna ei ole ihme, että blogit ovat nykyään niin yleisiä. Ne eivät jäsentele keskustelua sen mukaan mitä sanotaan tai miten sanotaan vaan kuka sanoo. Blogien yleisyys ei välttämättä ole hyvä tai huono ominaisuus, ainoastaan keskustelukulttuurin piirre, johon tällä hetkellä on sopeuduttava.

Mielipiteissä esillä ollut yhteis- ja/tai linkkiblogi voisi olla hyvä lääke eri tahoille sirpaloituneeseen genrekeskusteluun.

Ehkä tämänkin joku lukisi, jos minulla olisi oma blogi. :wink:
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Hanska » 18.01.2009, 12:13:55

Asian vierestä...

Kaiken kaikkiaan blogiutuminen on aika mielenkiintoinen ilmiö. Mistä se oikein johtuu?

Joitakin vuosia sitten Internetiin tulvahti keskustelupalstoja ja muita vastaavan kaltaisia yhteisöjä pilvin pimein. Tässä ei ollut mitään ihmeellistä, sillä jo Babylon 5:ssa todettiin tämä viisaus :lol: , että minne tahansa ihminen menee, hän alkaa perustaa erilaisia sosiaalisia yhteisöjä.

Nyt keskustelupalstat kuihtuvat ja kuolevat, sen sijaan blogeja syntyy kuin sieniä sateella. Ihmiset haluavat tuoda itsensä esiin, näkyville. Sama ilmiö TV:ssä: kaikki haluavat olla nyt julkkiksia hinnalla millä hyvänsä, ei haittaa, vaikka olisi kuinka tyhmä, silti saattaa olla se suurin stara ja voittaa pääpalkinnon.

Keskustelupalstojen ja vastaavien ajatuksena on tasa-arvoinen mielipiteiden vaihto ja keskustelu. Kuka tahansa saa aloittaa keskustelun mistä tahansa palstan aiheeseen liittyvästä asiasta. Palstoja ei luoda henkilöiden ympärille, vaan yhteisten, kiinnostavien asioiden ympärille.

Kärjistäen: blogeissa on se yksi pää-ääni (tai pari pää-ääntä) ja muut sitten saavat kommentoida pää-äänen mielipiteitä. Keskustelu on vaikeaa, sillä blogitekniikoita ei ole luotu keskustelua varten (lainaus on vaikeaa, kommentin editointi jälkikäteen mahdotonta jne.). Eikä blogeja olekaan luotu keskusteluja varten, vaan pää-äänen mielipiteitä varten.

Henk.koht. toivon hartaasti, että tämä itsensä korostamisen aika menisi äkkiä ohi (mistä ikinä se sitten johtuukaan) ja ihmiset jälleen palaisivat tasavertaisiin sosiaalisiin yhteisöihin.
Ei velliä eli novelli!
Sanoja, sanoja
Hanska
 
Viestit: 638
Liittynyt: 05.10.2004, 10:00:50
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Piikki » 18.01.2009, 13:44:53

Hanska kirjoitti:Henk.koht. toivon hartaasti, että tämä itsensä korostamisen aika menisi äkkiä ohi (mistä ikinä se sitten johtuukaan) ja ihmiset jälleen palaisivat tasavertaisiin sosiaalisiin yhteisöihin.


Kyllä se menee, kun sitä väsymystä on havaittavissa jo nyt. Ihmisiä alka kiinnostaa keskitetympi ja suodatetumpi informaatio. Ehkä jonkinmoinen keskustelupalstameininkikin palaa. Toivottavasti. Kunnollista keskustelua saa nykyään etsiä verkosta. Lehtien (esim. Hesarin) uutisten jatkeena on nyt jos jonkinmoista jaabatusta. Niitäkään ei jaksa lukea.

Mutta jos ei jotain pahaa niin ei jotain hyvääkin. Silloin 1980-luvulla, nuoruudessani, olin ainoa tuntemani scifin harrastaja. Nykynuoren ei tarvitse enää kärsiä siitä.

Huomaan kyllä itsessäni sen, ettei sitä nykyään jaksa enää moneen keskusteluun edes osallistua, koska jostakin syystä sitä vain sensuroi itseään. Ehkä sitä on joskus kiivaillut liikaa ja on jo oppinut elämään säästöliekillä. Ei jaksa ihquttaa ääneen kirjaa/elokuvaa tai keuhkota selvistäkin epäkohdista. Keskiluokkaistumista vai sisäisen lapsen kadottamista?
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja jPekka » 18.01.2009, 14:13:56

Hanska kirjoitti:Nyt keskustelupalstat kuihtuvat ja kuolevat, sen sijaan blogeja syntyy kuin sieniä sateella. Ihmiset haluavat tuoda itsensä esiin, näkyville.

Median epäkiitollisuudesta huolimatta bloggaajista muodostuu myös sosiaalisia yhteisöjä. Tämä on ollut itselleni aikamoinen yllätys.
Minne menetkin, siellähän olet.
jPekka
 
Viestit: 117
Liittynyt: 04.10.2004, 19:13:11
Paikkakunta: Töyrynummi

Edellinen

Paluu Kirjat ja kirjallisuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron