Teoksen kisasta kysymys.

Keskustelua kirjoittamisesta.

Valvoja: Moderaattorit

Teoksen kisasta kysymys.

ViestiKirjoittaja Milkin » 11.12.2010, 09:59:20

Moi!

Ensimmäinen viestini tällä foorumilla(varmaan vielä väärässä osiossakin)

[Pääpalkintona Teoksen fantasia- ja scifi-kilpailussa jaetaan 5000 euroa sekä kustannussopimus, joka takaa voittajaromaanin julkaisun kesän 2012 aikana. Lisäksi ansioituneille käsikirjoituksille voidaan jakaa tunnustuspalkinto, mikä merkitsee työn lunastamista Teokselle ja sen julkaisemista lähivuosina. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.]

Pääpalkinto nyt taitaa olla selvää pässinlihaa eli kustannussopparit kehiin ja niin poispäin.
Mutta tarkoittaako tunnustuspalkinto "työn lunastaminen Teokselle", että oikeudet tekstiin ostetetaan X määrällä rahoja (ja eikai sitä omaa teosta ole pakko ainakaan kaiken järjen mukaan sitten myöntää lunastettavaksi jos ei halua)? Vai mitä luulette?
Tietenkin asiaa olisi voinut kysäistä suoraan teokselta, mutta ajattelin, että kysäisenpähän täältä jos joku tylsistynyt foorumoija haluaisi vaikka vastata.

Ensivaikutelma on tärkeä... Artikulointi melkein selvää ja turhanpäiväisiä kysymyksiä, tästä se lähtee! Ja onnea kaikille Teoksen suureen Fantasia- ja scifikilpailuun! Itsekin aion osallistua viime helmikuusta asti työstetyllä ja hautuneella romaanillani, nyt takomaan kyseistä tekstiä lisää kun rauta kerran käy jo heti aamusta kuumana. o/ :P
Go carefully my Heart. Time to change, Changer. - This one you cannot change.
Milkin
 
Viestit: 13
Liittynyt: 08.12.2010, 23:15:20

ViestiKirjoittaja summa » 11.12.2010, 20:07:33

Hei Milkin ja tervetuloa foorumille! En osaa kyllä arvata mitä tuon Teoksen kisakutsun sanamuodolla tarkoitetaan. Ainakin pääpalkinto on hyvä suhteessa siihen, mitä ennakot ymmärtääkseni tuppaavat olemaan.

Itselläni oli aikomus osallistua, mutta taitaapa jäädä muiden kirjoituskiireiden vuoksi. Onnea kilpailuun!
summa
 
Viestit: 213
Liittynyt: 08.11.2004, 16:20:00
Paikkakunta: Tampere

Re: Teoksen kisasta kysymys.

ViestiKirjoittaja Piikki » 12.12.2010, 00:33:08

Milkin kirjoitti: Mutta tarkoittaako tunnustuspalkinto "työn lunastaminen Teokselle", että oikeudet tekstiin ostetetaan X määrällä rahoja (ja eikai sitä omaa teosta ole pakko ainakaan kaiken järjen mukaan sitten myöntää lunastettavaksi jos ei halua)? Vai mitä luulette?


Ymmärrän tuon niin, että kunniamainittu ei saa rahapalkintoa, mutta hänen kanssaan tehdään normaali kustannussopimus josta maksetaan asianmukaiset ennakot ja rojaltit. Pelin henki lienee se, että jos sinut palkitaan, niin silloin sitoudut myös herrasmies/herrasnaissopimuksella siihen, että kirjasi julkaistaan kyseisen kustantamon kautta. Totta kai siinä on jokin puskuri, eli jos kohtuullisessa ajassa kässäriä ei julkaista, niin se vapautuu sinulle takaisin. Mutta ei ole mitään järkeä kieltäytyä kustannussopparista, jos sen saa tämän kisan kautta, ja varmasti Teos etsii juuri kustannettavia teoksia :) Toki, jos sinulla olisi siihen syy, voit kieltäytyä ottamasta palkintoa vastaan, jolloin sitoumusta kustantamon suuntaan ei synny.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Milkin » 12.12.2010, 06:50:51

Pelin henki lienee se, että jos sinut palkitaan, niin silloin sitoudut myös herrasmies/herrasnaissopimuksella siihen, että kirjasi julkaistaan kyseisen kustantamon kautta. Totta kai siinä on jokin puskuri, eli jos kohtuullisessa ajassa kässäriä ei julkaista, niin se vapautuu sinulle takaisin. Mutta ei ole mitään järkeä kieltäytyä kustannussopparista, jos sen saa tämän kisan kautta, ja varmasti Teos etsii juuri kustannettavia teoksia Smile Toki, jos sinulla olisi siihen syy, voit kieltäytyä ottamasta palkintoa vastaan, jolloin sitoumusta kustantamon suuntaan ei synny.


Jooh ei tietenkään ole järkeä kieltäytyä kustannusopimuksesta jos semmoisen saa, askarrutt(i)aa vain tuo "lunastamis" osio, paha kustannusyhtiö tulee ja ostaa oikeudet itselleen väkisellä kahden kahvipaketin hinnalla :D
Mutta joo kyllä itsekin näkisin, että ei niitä omien tekstien oikeuksia mikään pakko ole myydä
Niin tässähän mietitään jo samantien näitä voiton tuomia ongelmia... ^^ No ei se mitään ota jos ei annakkaan (paitsi oikeudet omaan tekstiin pilkkahintaan *pahaenteistä naurua salamoiden iskiessä taivaalta*)

Hmm tuli tuossa mieleen myös, että oma kirjoituksenihan on moniosaisen tarinan (kenties trilogian) ensimmäinen osa. Kannattanee mainita asiasta saatteessa jos etsivätkin yksiosaisia kirjoja niin ei tuhlaa toisten aikaa :)
Go carefully my Heart. Time to change, Changer. - This one you cannot change.
Milkin
 
Viestit: 13
Liittynyt: 08.12.2010, 23:15:20

ViestiKirjoittaja Piikki » 12.12.2010, 20:31:28

Milkin kirjoitti: Mutta joo kyllä itsekin näkisin, että ei niitä omien tekstien oikeuksia mikään pakko ole myydä
Niin tässähän mietitään jo samantien näitä voiton tuomia ongelmia... ^^ No ei se mitään ota jos ei annakkaan (paitsi oikeudet omaan tekstiin pilkkahintaan *pahaenteistä naurua salamoiden iskiessä taivaalta*)


Teos on ison kokoluokan laatukustantamo, eli heillä on varmasti sopimukset kunnossa, jos ei olisi niin siitä olisi sana kantautunut. Toki sopimukset ovat tapauskohtaisia, mutta alalla on olemassa tiettyjä käytänteitä, joita yleensä noudatetaan. Neuvottelutilanteissa voi kysyä prosenteista Suomen Kirjailijaliitosta, toimisto neuvoo myös ei-jäseniä tällaisissa asioissa. Mitään hirvittävän isoja rahoja ei toki kannata kirjamyynnillä odottaa, ellei genre ole suuriin massoihin menevä, tai teos käsittämätön menestys.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Milkin » 12.12.2010, 20:36:58

Neuvottelutilanteissa voi kysyä prosenteista Suomen Kirjailijaliitosta, toimisto neuvoo myös ei-jäseniä tällaisissa asioissa. Mitään hirvittävän isoja rahoja ei toki kannata kirjamyynnillä odottaa, ellei genre ole suuriin massoihin menevä, tai teos käsittämätön menestys.


Jostain muistan lukeneeni, että 97% kirjailijoista ei elätä itseään pelkällä kirjoittamisella ja, että jokaisesta myydystä kirjasta menee kirjailijalle 20-25% riippuen kokemuksesta suosiosta ymym. Joo huumorilla höystettyähän tuo selittely tuossa voittamisesta sun muusta oli(tai ainakin kovasti yritti olla), mutta pitäähän sitä siitä huolimatta vähän kunnianhimoa huumorin lisäksi löytyä kun osallistutaan kilpailuun... Noh ainakin omassa tapauksessa löytyy :)
Kiitoksia anyways vastauksista taas Piikki! 8)

PS:Olinkin kerennyt unohtaa jo tuon suomenkirjailijaliitto systeemin melkein kokonaan.
Go carefully my Heart. Time to change, Changer. - This one you cannot change.
Milkin
 
Viestit: 13
Liittynyt: 08.12.2010, 23:15:20

ViestiKirjoittaja Rasimus » 19.12.2010, 13:13:46

Milkin kirjoitti:askarrutt(i)aa vain tuo "lunastamis" osio, paha kustannusyhtiö tulee ja ostaa oikeudet itselleen väkisellä kahden kahvipaketin hinnalla :D


Mä en mistään näistä asioista tiedä, mutta eiköhän se "artisti maksaa" tilanteen välttely ole tärkeintä - koska se ei hyödytä kuin tuota mainittua 97% :)

Mutta sopimuksista... Jos eka kirja on menestys ja sopimus on huono, niin seuraavan kirjan kanssa onkin ja paljon paremmat neuvottelumahdollisuudet. Jos taas eka kirja ei ole menestys, niin kirjailija ei juurikaan menetä mitään, mutta sen sijaan kustantaja auttaa saamaan itseään esille.
Rasimus
 
Viestit: 238
Liittynyt: 10.12.2004, 08:48:27
Paikkakunta: Helsinki


Paluu Kirjoittaminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa