Meistä puhutaan

Keskustelua tästä palstasta, toimintatavoista ja sisällöstä.

Valvoja: Moderaattorit

Meistä puhutaan

ViestiKirjoittaja Abso » 04.02.2007, 11:45:04

Tai ainakin on linkissä maininta:

http://plaza.fi/ellit/kirjoja-kulttuuri ... at-netissa

Se on kyllä ihan puhdasta roskaa, että "kustantamoiden ovet eivät avaudu kuin taitaville kirjoittajille".

Pitäisi lukea: "kustantamoiden ovet eivät avaudu kuin lööpeistä tai TV:stä tunnetuille kirjoittajille".


Vieläkin nimittäin risoo kommentti siitä, että kirjoitan erinomaisesti mutta aihe ei kiinnosta suomalaista lukijaa.

Tuskin M. Waltarikaan teki markkinatutkimusta muinaisen Egyptin kiinnostavuudesta. Taisi silti kiinnostaa suomalaista lukijaa.
Abso
 

Re: Meistä puhutaan

ViestiKirjoittaja Piikki » 04.02.2007, 12:54:07

Abso kirjoitti:Se on kyllä ihan puhdasta roskaa, että "kustantamoiden ovet eivät avaudu kuin taitaville kirjoittajille".

Pitäisi lukea: "kustantamoiden ovet eivät avaudu kuin lööpeistä tai TV:stä tunnetuille kirjoittajille".


Ihan kuin kommenteissasi kalahtelisi katkeruus kaikkia kustantamoita ja niiden julkaisupolitiikkaa kohtaan :) Okei, mun kommenteissa kalskahtaa myötämielisyys kustantamoita kohtaan, joten sen sanon nyt tässä varoituksena.

Minä ja monet muut ovat tästä ovien avautumisesta eri mieltä. Kyllä, julkkis voi saada tekstinsä kustantamosta pikavauhtia läpi, mutta suurin osa kirjailijoista on päässyt kustantamon kynnyksen yli jollakin muulla avulla kuin julkisella pärstävärkillä. Vai pidätkö esim. minua julkkiksena? Eikä se julkisuus aina merkkaa sitä, että on automaattisesti tervetullut. Nyt verkossa on uutisoitu, että Kurosen kirjan kustantaisi uudehko pienkustantamo, eikä suinkaan mikään isoista.
http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Susan ... 5224817044

Tarjottavia käsikirjoituksia on vain liikenteessä niin paljon, ettei erinomainenkaan kelpaa. Jos kustantamoon tulee 100 erinomaista ja vain yksi voidaan julkaista, niin kyllä siinä sitten painaa se, onko teksti kustantamon mielestä mielenkiintoinen vai ei. Ja heillä on oikeus kieltäytyä. He voivat myös kieltäytyä myös siksi, että kirjoittaja on persoonana semmoinen, ettei hänen kanssaan kannata ryhtyä tekemään töitä (esim. kykenemätön korjaamaan tekstiään, semmoisiakin joukossa on)

Toisaalta tiedän monia esimerkkejä siitä, että kässäri ei kelpaa yhdelle kustantajalle mutta sitten taas toiselle. Totta kai se on peliä, jossa tuurilla ja mieltymyksillä on oma iso paikkansa. Mutta että kustantamoon pääsisi vain julkkiksena, se on kyllä "ihan puhdasta roskaa."

Jos joku käsikirjoitus on niin erinomainen ja taatusti kaikkien mieleinen, loistelias ja briljantti kokonaisuus, mutta ei syystä tai toisesta kustantajalle kelpaa, niin siinä tapauksessahan kannattaa kustantaa se ihan itse (ja katsella, millainen prosessi kirjan markkinointi ja myynti onkaan). Muutamia yhdistysten omakustanteita toimittaneena ja maailmalle saattaneena on pakko todeta, että kustantamo on minusta aina parempi vaihtoehto. Kaikki myyntiin, markkinointiin, taittamiseen yms. liittyvä on aina pois omasta luovasta työstä. Koko ruljanssi kirjavälittäjien, painopaikkojen kilpailuttamisen kanssa on ensinnäkin tarkkaa puuhaa... Sitä paitsi nolla- tai lähes nollabudjetilla on aika hankala edes markkinoida valmista teosta, sillä puskaradion rajat tulevat jossakin vaiheessa vastaan. Arvostelukappaleita voi lähettää sata maailmalle, mutta omakustantaja ei yleensä herätä mielenkiintoa kuin paikallislehdessä.

Tunnen omakustantajia, jotka ovat myyneet kirjaansa satoja kappaleita, kun on mielenkiintoinen aihe ja riittävästi intoa kiertää erilaisissa tilaisuuksissa omaa tuotettaan kauppaamassa. Mutta ei se helppoa ole.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Abso » 04.02.2007, 14:09:41

:evil: Katkeruus?

Eihän toki. :x Ihminen odottaa mieluusti kaksi vuotta kommentteja luvatun kolmen kuukauden sijaan.

Juu, ja kommentteja kannattaa odottaa vuositolkulla :shock: : "ei sovi kustannusohjelmaan" :oops: , "kirjoitat erinomaisesti mutta aihe ei kiinnosta suomalaista lukijaa" :?: , "vitsejä pitäisi olla enemmän", :lol: "lisää räväkkyyttä tarvittaisiin" :evil: , "tyyli ei vastaa genreä" :oops: , "tyyli ei sovi kirjallisuuteen" :oops: , "dialogit toimivat" :roll: , "juoneen oli panostettu ja se toimi" :lol: , jne. jne. ... :shock:

Etukenolla on muuten ihan :lol: hauskakin kirja:

Miten saan tekstini julki ja kuinka elän kirjoittamisella

Miljoona suomalaista kirjoittaa huvikseen, kymmenet tuhannet ammatikseen.

Miten harrastus muuttuu ammatiksi tai sivutyöksi? Kuinka tekstit saa julki, millaiset kirjoitukset käyvät kaupaksi? Miten ja minne lehtijuttuja, kirjaideoita tai käsikirjoituksia kannattaa tarjota? Mitä teksteistä maksetaan? Kuinka julkaista kirja silloin, kun tärkeämpää on kirjan aikaansaaminen kuin rahantulo? Mistä saa lisäoppia kirjoittamisen saloihin?

Entä millaista on lehtimiehen elämä? Kuinka vapaa toimittaja hankkii toimeentulonsa? Miten kaunokirjailija rakentaa romaaninsa, mistä tietokirjailija kokoaa tietonsa? Millä tavalla kirjoittamisen ja muun ammatin voi yhdistää? Kuinka freelance-toimittaja tai kirjailija järjestää työolonsa? Millainen on kotitoimisto, kannattaako muodostaa yhtiö, mistä saa eläkkeen ja työttömyysturvan? Onko vaikeaa perustaa oma kustantamo? Mitkä ovat kirjan tuottamisen vaiheet, kuinka markkinoida kirjaa? Pystyykö ulkomaille myymään valmista teosta tai käännösoikeuksia?


:!: Tosiasia on se, että pääministerin entinen tyttöystävä sai kirjansa painoon, kuten ennustin muutama viikko sitten. Sen sijaan Abso ja Kalle eivät saa.

Tietysti voimme hakea lohdutusta ostamalla Etukenosta insinöörin keittokirjan. Comfort food + soul food = sumopainijan mitat.

Ja pärkkeles, jos tuo ministeriseksi myy, niin kustannan sekä omat että Kallen kirjat.
Abso
 

ViestiKirjoittaja Piikki » 04.02.2007, 15:05:08

Abso kirjoitti: :!: Tosiasia on se, että pääministerin entinen tyttöystävä sai kirjansa painoon, kuten ennustin muutama viikko sitten. Sen sijaan Abso ja Kalle eivät saa.


Mutta tullaanko kyseistä kirjaa arvostamaan? Tullaanko sen kirjoittajaa arvostamaan? Jos joku haluaa oikeasti julkkikseksi, niin lienee muitakin keinoja kuin kirjoittaa kaunokirjoja. Minusta parempi olla julkaisematta yhtään mitään kuin julkaista teoksen, joka todennäköisesti saa ihmiset kiemurtelemaan myötähäpeästä.

Ja eikö kolumnien/pakinoiden kirjoittaminen ole yhtä arvokasta, ehkä arvokkaampaakin: taatusti enemmän lukijoita kuin tavallisilla suomalaisilla kaunokirjoilla. Teoksilla, joita yleensä ei edes käännetä muille kielille?

Mitä noihin palautekirjeiden hitauteen tulee, niin totta: niin me kaikki olemme odottaneet tai odotamme palautekirjeitä. Ja siitä suosta on moni selvinnnyt - katkeroitumatta.
Viimeksi muokannut Piikki päivämäärä 04.02.2007, 15:10:25, muokattu yhteensä 1 kerran
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Piikki » 04.02.2007, 15:10:03

Niin ja lisäys vielä, miksi se odotusaika on niin pitkä:
- käsikirjoituksia tarjotaan niin paljon
- suurin osa tarjotusta materiaalista on melkoista tuubaa, mutta joukossa on hyvääkin kamaa, ja se pitäisi jotenkin löytää joukosta
- kustannustoimittajia on liian vähän ja heillä on muutenkin paljon muuta työtä

Tietenkin on ikävää, että palaute luvataan niin nopeasti. Mutta se on jonkinmoinen ihanne, johon kustantamot kuitenkin pykivät. Jotkut saavat kielteisen palautteen kahdessa viikossa. Kirjoittajat tietävät pitkistä odotusajoista ja käyttävät aikansa muuhun hyödylliseen, tekevät esim. seuraavia töitä, tai jotakin ihan muuta.
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Abso » 04.02.2007, 15:41:02

Koluminit, artikkelit, valokuvat, pakinat, non-fiction: dunnit, been there - ei kiinnosta.

Kun elää kirjalijoiden keskellä, tulee pakostakin "me too" pakkomielle. Aiankin päsisi kostamaan sen, että tulee kaapattua fiktioon mukaan. Eilen löysin itseni nimittäin saksalaisesta rompsusta, joten romaanihahmona oleminen: been there, dunnit - ei kiinnosta enää.

Kirjailijalle käyn kyllä sanomassa muutaman painavan sanan siitä, ettei se ihan niin ollut.

Raivo on hyvää käyttövoimaa: siitä syntyy liike - tässä tapauksessa kustannusliike?
Abso
 

ViestiKirjoittaja MaaritH » 06.02.2007, 00:07:52

Hauskaa, että kirjoittamani artikkeli on päätynyt tänne linkiksi. Olen itse lukenut Netticolosseumia perustamisajoista asti, joten toki sitä on muille suositeltava.

En usko, että Susan Kuronen täyttää taitavan kirjoittajan tunnusmerkkejä, mutta eipä hän Etukenon harvoissa riveissä kilpailekaan fiktion kirjoittajien kanssa. Ikä ja terveyshän siinä menisi, jos alkaisi jokaista pienkustantamon tuotetta kadehtimaan, niin paljon kuin itsekin pidän virallisen kustantamon kautta julkaistuja teoksia jonkinlaisina statussymboleina.

Etukenon sivuilla mainostetaan muuten kirjoitusopasta nimeltään Ensimmäinen painos. Tekstinäytteen perusteella se vaikuttaa hyödylliseltä ja myös rehelliseltä.

"Freelancer on yhteiskunnan ravintoketjussa toiseksi alimpana, alempana on vain työtön."

Pitääpä etsiä kyseinen kirja lähiaikoina Akateemisesta, ehkä siellä kerrotaan raaka totuus kirjailijankin urasta. :D
MaaritH
 
Viestit: 2
Liittynyt: 05.02.2007, 23:27:43

ViestiKirjoittaja Abso » 06.02.2007, 19:20:56

Onko se kulttuuria vai cyldyyriä?

Tiedotustilaisuus kirjasta sai tänään valtaisan median huomion. Paikalla oli paljon lehdistöä ja kaikki kolme valtakunnallista tv-kanavaa.

Pääministerin morsian -kirjan päähenkilöä oli tullut seuraamaan jopa noin 50 toimittajaa ja valokuvaajaa. Susan Kuronen vaikutti median paljoudesta hämmentyneeltä.


Lukemattahan sitä ei tiedä, mutta 50 valokuvalista artikkelia vastaa 100.0000 - 500.000 mainosbudjettia.
Abso
 

ViestiKirjoittaja Hanska » 07.02.2007, 18:29:48

Mutta tuo Vanhasen ex-sussun tapaus kaikkinensa on kyllä niin uskomaton. Että ihminen kirjoittaa tällaisen kirjan ja tulee esittelemään siitä medialle KANSIA. Siis eikö siinä ole sairaan osuvaa symboliikkaa!? :lol: Repsahdin totaalisesti, kun luin siitä aamunlehdestä. Joku tosiaan pystyy tuollaiseen täysin pokkana.
Ei velliä eli novelli!
Sanoja, sanoja
Hanska
 
Viestit: 638
Liittynyt: 05.10.2004, 10:00:50
Paikkakunta: Turku


Paluu Netticolosseum

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron