Novellien arvostelukeskustelua on uudistettu

Keskustelua tästä palstasta, toimintatavoista ja sisällöstä.

Valvoja: Moderaattorit

ViestiKirjoittaja Tohtori » 06.09.2007, 12:38:30

Piikki kirjoitti:Lohduttaako yhtään, että minulle tulee julkaistusta romaanista keskimäärin 3 kirjallista palautetta vuodessa? Loput tulevat kasvokkain.


Tämä on toki totta, olemme tätä myös DW:llä miettineet, mutta toisaalta julkaisevan kirjailijan asema on hieman toisenlainen - hän näkee myyntiluvuista ja lehtien kirjallisuuskritiikeistä, missä hänen tuotantonsa menee. Me harrastelijat sen sijaan emme voi oikein mistään tietää, lukeeko meidän juttujamme kukaan, ja se varmasti masentaa monet. Homma tuntuu turhalta, kun kukaan ei noteeraa millään tavalla. Emme myöskään ole sillä lailla "valmiita", etteikö teksteistämme löytyisi hyvinkin paljon ongelmakohtia joita emme itse löydä ja siksi kirjoittajana kehittymiseen tarvitaan ulkopuolista palautetta. Äitin mielipide ei ihan riitä. :)

Esittämäsi spekulaatiot sille, miksi palautetta ei tule, ovat toki nekin todellisuutta. Täytyy vain toivoa että porukka aktivoituu, ja yrittää itse näyttää esimerkkiä. Tämä tosin tuli sikäli huonoon aikaan, etten viitsi mennä tuota Usvan kauhunumeroa kommentoimaan - sehän sisältää lähinnä minun kaverieni tekstejä, eli niiden kommentointi antaisi vaikutelman selkääntaputtelusta. Mutta kunhan tulee jotain uutta kommentoitavaa, avaan kyllä mielelläni suuni.
-Tri
Tohtori
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22.08.2006, 22:23:04

ViestiKirjoittaja Hanska » 08.09.2007, 12:53:41

No, kirjoittajana kaipaan tietenkin palautetta, ja jos tekstien jääminen pöytälaatikkoon on masentavaa, niin sitä on myös se, kun julkaistut tekstit eivät saa palautetta. Sen takia Kosminen colosseum on spefi-kirjoittajalle tosi tärkeä (tulee ainakin se yksi palaute). Tekstin saaminen Usvaan on myös hyvä, koska silloin tulee se toinen palaute (Annelta ;-)).

Palautteissa pelaa tosiaan vastavuoroisuus. Esim. kirjoittajaringeissä ja -piireissä jokainen on vuorollaan saajan ja antajan osassa. Myös jos antaa palautetta privaatisti ja spontaanisti itse, niin sen kohteeksi voi myös joutua. :-D

Palautteen antaminen toisten teksteistä tai siis miksi sitä en yleensä anna, johtuu kyllä kai laiskuudesta, ajan puutteesta ja siitä, että välillä aika ei kerta kaikkiaan taivu mihinkään suunnitelmiini, vaan valuu kuin vesi sormien välistä (tässä ei siis ole kyse ajan puutteesta, vaan siitä että aika toisinaan käyttäytyy omituisesti). No, olen kyllä antanut privaatisti sähköpostitse palautetta spefi-novelleista. Joskus jopa "häirikkönä" :-D STk:n postituslistalle, kun en heti kirjoittajan sp-osoitetta löytänyt; siksi minusta on hyvä, että tänne perustettiin tuo julkaistujen novellien arviointiareena, että voi heti tuoreeltaan kommentoida, eikä tarvitse lähteä ensin metsästämään kirjoittajan yhteystietoja. Usvan kohdalla ne toki Annelta varmaan saa, mutta jos teksti on esim. Portissa, niin tilanne menee tosi hankalaksi (Portista ei sähköposteihin vastata ;-)).

Uusi julkaistujen novellien arviointiareena tulee menestymään tai kuolemaan meidän käyttäjien myötä. Jos jokainen käyttäjä kirjoittaa jotain fiiliksiä jostain novellista kerran kuukaudessa, niin se poikii jo aika monta kommenttia. Eikä rasita kauheasti meitä laiskojakaan. :lol:
Ei velliä eli novelli!
Sanoja, sanoja
Hanska
 
Viestit: 638
Liittynyt: 05.10.2004, 10:00:50
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Hanska » 08.09.2007, 12:54:26

Tohtori kirjoitti:Löin DW:llä kahdesta tuopista vetoa, että lokakuun loppuun mennessä tuonne ei ole tullut yhtään ainutta kommenttia. Harvoin saa ilmaista kaljaa näin helpolla...

Sori vaan, Tohtori. Ei millään pahalla. :lol:
Ei velliä eli novelli!
Sanoja, sanoja
Hanska
 
Viestit: 638
Liittynyt: 05.10.2004, 10:00:50
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Piikki » 08.09.2007, 14:19:49

Kannattaa muuten lukea Enhörningenin foorumia, siellä on arvioitu myös novelleja, mm. Usvassa ilmestyneitä.
http://www.enhorningen.net/Forum/index. ... 379.0.html

Tohtorin Lihan lapsetkin on arvioitu...
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Tohtori » 08.09.2007, 14:29:53

Hanska kirjoitti:
Tohtori kirjoitti:Löin DW:llä kahdesta tuopista vetoa, että lokakuun loppuun mennessä tuonne ei ole tullut yhtään ainutta kommenttia. Harvoin saa ilmaista kaljaa näin helpolla...

Sori vaan, Tohtori. Ei millään pahalla. :lol:


No voi pahkeinen, sinne meni nekin kaljat. :lol:

Piikki, kiitos tuosta linkistä. Näköjään siinä vain tulee taas kielimuuri vastaan, kun taustalla on vain lukioruotsi ja sekin on pahasti ruosteessa. Mutta ehkä joku ystävällinen sielu tulkkaa, jos joskus tunnistan oman nimeni sieltä joukosta. :)
-Tri
Tohtori
 
Viestit: 200
Liittynyt: 22.08.2006, 22:23:04

ViestiKirjoittaja Satkuli » 08.09.2007, 14:49:11

Tohtori kirjoitti:Mutta ehkä joku ystävällinen sielu tulkkaa, jos joskus tunnistan oman nimeni sieltä joukosta. :)


Findita nimelläsi tai novellin nimellä, niin löytyy. :wink: Minäkin aluksi pelästyin tuota kielimuuria, mutta ei se niin paha ollutkaan. Kyllä siitä lukioruotsin voimalla selvisi (ja sen yhden pakollisen yliopistokurssin avittamana). :)
Satkuli
 
Viestit: 105
Liittynyt: 16.12.2004, 16:18:57
Paikkakunta: Jyväskylä

Edellinen

Paluu Netticolosseum

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron