Noviisi 2009 ratkennut!

Ilmoituksia STk ry:n toiminnasta.

Valvojat: Moderaattorit, Tiedottajat

Noviisi 2009 ratkennut!

ViestiKirjoittaja Pasi Koo » 28.10.2009, 00:10:52

Noviisi 2009 -kilpailun tulosten selviäminen valitettavasti venähti aiotusta niin esiraadin kuin tuomaristonkin kiireiden vuoksi. Alun perinhän kisan tuloksia lupailtiin jo syys-lokakuun vaihteeksi.

Nyt tulokset ovat kuitenkin selvinneet ja ovat luettavissa Noviisin www-sivuilta, osoitteesta http://noviisi.blogspot.com

Alla on tuloksista lyhennelmä. Pidempi versio sekä esiraadin ja tuomariston kommenttien pohjalta koottu luonnehdinta kisan sadosta löytyy em. osoitteesta.


NOVIISI 2009 -TULOKSET

13–17-vuotiaille suunnatun Noviisi- 2009 novellikirjoituskilpailun tulokset ovat ratkenneet.

Syksyllä 2007 kotimaisten scifi- ja fantasia-aiheisten kirjoituskilpailujen kenttään saatiin uusi tulokas, 13–17-vuotiaille nuorille suunnattu Noviisi. Kyseessä on vuodesta 2000 järjestetyn Nova-kirjoituskilpailun nuorempi sisarus, joka ensimmäisellä kerralla järjestettiin alueellisena. Vuonna 2009 Noviisi laajeni valtakunnalliseksi.

Noviisi 2009 -kilpailuun saapui määräaikaan 31.5. keskiyöhön mennessä yhteensä 55 tekstiä yhtä monelta kirjoittajalta. Mukana oli yksi kirjoittajapari ja yksi kirjoittaja oli mukana kahdella tekstillä.

Kisan järjestäjät ovat syystäkin tyytyväisiä ensimmäisen valtakunnallisen Noviisin keräämään satoon, sillä määrä on yli kolminkertainen verrattuna vuoteen 2007, jolloin Noviisi järjestettiin alueellisena. Mukana oli toisaalta myös ilahduttavan paljon tuttuja nimiä, eli viimekertaiseen Noviisiin osaa ottaneita kirjoittajia.

Kilpailuun osallistui kirjoittajia yllättävänkin tasaisesti ympäri maata, niin pienemmiltä kuin isommilta paikkakunnilta. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu tai muut suuret kaupungit eivät siis olleet sen enempää edustettuna kuin muukaan maa. Pojat sen sijaan olivat nyt selvästi vähemmistönä; tyttöjä oli mukana lähes neljä kertaa niin paljon kuin poikia.

Esiraadilta tuomariston luettavaksi valikoitui kaikkiaan yhdeksän tekstiä, eli suhteessa saman verran kuin Nova-kirjoituskilpailussa.

Noviisi 2009:n tuomaristo, eli kirjailija Ilkka Auer, Risingshadow-foorumin edustaja Ella Peltonen sekä Noviisi 2007:n voittajat Klaus Maunuksela ja Vilhelmiina Palonen päätyivät nostamaan finalisteista esille kolme tekstiä ja jakamaan kisassa kaksi varsinaista palkintosijaa ja yhden kunniamaininnan.

1. Susanna Jääskeläinen: Unihyönteisiä, lumekuvia (150 €)
2. Sara Valta: Poistettu (100 €)

Kunniamaininta: Emilia Komi: Kuolemanpäivä (50 €)


Kisassa käytiin tasaväkinen kamppailu kahden ensimmäiseksi sijoittuneen, omalla tavallaan ansiokkaan tekstin välillä.

”Unihyönteisiä, lumekuvia” on hienovarainen, lapsen näkökulmasta kerrottu, kielellisesti hallittu kokonaisuus, jossa juonen sf/f-elementit tuodaan mukaan vähitellen. Novellin maailma on mielenkiintoinen ja tarina jättää tulkintavaraa myös lukijalle.

”Poistettua” tuomaristo sen sijaan luonnehti hyvin erilaiseksi, omalla tavallaan kiehtovaksi lukukokemukseksi. Kyseessä on arkilähtöinen ihmissuhdetarina, joka odottamatta kiepsahtaa scifinovelliksi. Myös kieli on kirjoittajalla sujuvaa ja hyvin hallussa.

Kunniamaininnalle sijoittunutta ”Kuolemanpäivää” tuomaristo luonnehtii niin ikään omalla tavallaan ansiokkaaksi. Perinteinen faabeli eläimineen ja keijuineen on haastava ”genre” ja tässä sarjassa novelli ei ole lainkaan huono yritys. Vaikka juoni tai aiheen käsittely ei olekaan omaperäisin, on kyseessä kiitettävän hyvin kasassa pysyvä kokonaisuus.

Myös muissa loppukilpailuun päässeissä teksteissä oli omat ansionsa, vaikka kaikki palaset eivät olleetkaan vielä paikallaan. Tästä syystä tuomaristo päätyikin siihen, että kaikille loppukilpailuun päässeille yhdeksälle kirjoittajalle lahjoitetaan Kirjoita kosmos -opas. Mikäli teos löytyy kirjoittajilta jo hyllystä, on palkintona Kosmoskynä-lehden tilaus.

Johtuen siitä, että sijoittuneet asuvat hajallaan ympäri maata, ei samanlaista palautetilaisuutta kuin vuoden 2007 alueellisessa Noviisissa pystytä tällä kertaa järjestämään. Tästä syystä palautteenanto hoidetaan STk:n arvostelupalvelun kautta. Jokaisella yhdeksästä sijoittuneesta on siis mahdollisuus pyytää novellistaan palaute STk:n arvostelupalvelulta, jonka käyttö edellyttää normaalisti yhdistyksen jäsenyyttä.

Kaikkien kisaan osallistuneiden kesken viisi kappaletta Kirjoita kosmos -opasta sekä viisi Kosmoskynä-lehden tilausta. Lisäksi viidellekymmenelle kisaan osallistuneelle lähetetään Kosmoskynä-lehden ilmainen näytenumero.

Kisan järjestäjät kiittävät Noviisi 2009 -kilpailuun osaa ottaneita. Tuomaristo toivoo kaikkien jatkavan harrastustaan ja osallistuvan jatkossakin rohkeasti kotimaisiin sf/f-kirjoituskilpailuihin, sillä ideoita ja kykyjä kirjoittajilta selvästi löytyy. Seuraava Noviisi järjestetään näillä näkymin vuonna 2011.

Pasi Karppanen
Noviisi 2009:n tiedottaja
Pasi Koo
 
Viestit: 118
Liittynyt: 27.09.2004, 12:58:54

Paluu STk ry

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron