STk ry tiedottaa #1 (15.11.2009)

Ilmoituksia STk ry:n toiminnasta.

Valvojat: Moderaattorit, Tiedottajat

STk ry tiedottaa #1 (15.11.2009)

ViestiKirjoittaja Piikki » 15.11.2009, 11:36:39

Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n tiedotuskirje #1

Tässä kirjeessä mm.:
- Yhdistysasiaa: Syyskokouksen satoa, toimintasuunnitelma, budjetti
- Kosmoskynän tilanne
- Yhdistyksen kirjoituskilpailut: Kirjoita kirjoittamisesta ja Noviisin tulokset, Nova 2010 käynnistyy
- Kirjoituskurssi 5.12.2009 Tampereella
- Arvostelupalvelua on uusittu
- Kirjoittajaringit
- Finncon 2010 –ohjelmaideoita kaivataan
- Julkaisuja: Fantastinen Espoo ja Turbatorin uutuudet, Vaskikirjat
- Palkintoja: Kuvastaja Anni Nupposelle
- Avoimia kirjoituskilpailuja
- Linkkivinkkejä

1. Yhdistysasiaa
1.1 Syyskokouksen satoa

Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n syyskokous pidettiin Helsingissä 24.10.2009 Ravintola Juttutuvassa.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2010 valittiin Anne Leinonen Ristiinasta ja hallituksen jäseniksi Saara Henriksson (Tampere), Irma Hirsjärvi (Jyväskylä), Camilla Kantola (Turku), Pasi Karppanen (Turku), Vesa Lehtinen (Tampere) ja Tapio Ranta-aho (Espoo).

Yhdistyksen uudeksi kunniajäseneksi valittiin yhdistyksessä aktiivisesti yli 20 vuotta työskennellyt Vesa Lehtinen.

1.2 Toimintasuunnitelma 2010

Yhdistyksen vuoden 2010 toimintasuunnitelmassa on haasteena Kosmoskynän aikataulujen kurominen kiinni vuoden 2010 aikana ja yhdistyksen kotisivujen uudistaminen. Sekä yhdistyksen sisäistä että ulospäin suuntautuvaa tiedotusta on aikomus parantaa. Jo vakiintuneita toimintamuotoja, kuten arvostelupalvelua, kirjoittajarinkejä ja Nova-kirjoituskilpailun järjestämistä jatketaan innostuneina ja hallituksen ulkopuolisia toimihenkilöitä hyödyntäen.

Vanha ja uusi hallitus tekevät nyt loppuvuoden suunnitelmia ja töitä yhdessä ja jäsenille tulee tilaisuuksia auttaa haasteiden voittamisessa.

Toimintasuunnitelma on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... =5700#5700

1.3 Talousarvio

Talousarvion kokonaissumma on 6700 euroa. Suurimpana kulueränä on Kosmoskynän paino ja postitus. Avustuksia on haettu Kosmoskynälle ja yleiseen toimintaan, mm. Novalle.

2. Kosmoskynä

Kosmoskynä 2/2009 on juuri menossa painoon, ja ilmestyy loppuvuodesta.

Vuonna 2010 lehti tulee tarvitsemaan aputyövoimaa, mm. kirjoittajia sekä pienten, helppojen mutta perin tärkeiden tehtävien tekoon. Pasi Karppanen jatkaa päätoimittajana vielä vuoden 2010 ajan, mutta vuodelle 2011 pesti on avoinna, ja päätoimittajakandien olisi nyt hyvä nostella päätään koloistaan. Tehtävään koulutetaan, ja työnjakoa tehdään niin, ettei homma ole liian työläs. Vapaaehtoiset (kirjoittajat, toimittajat, oikolukijat, taittajat, kuvittajat ja päätoimittajuudesta kiinnostuneet) voivat ilmoittautua puheenjohtajalle osoitteeseen usvazine@gmail.com . Myös kaveristaan, jota voisi hyödyntää, voi vinkata: olemme sitten potentiaalisiin avustajiin yhteydessä.

3. Yhdistyksen kirjoituskilpailut


3.1 Noviisi

13–17-vuotiaille suunnatun Noviisi- 2009 novellikirjoituskilpailun tulokset ovat ratkenneet.

Noviisi 2009:n tuomaristo, eli kirjailija Ilkka Auer, Risingshadow-foorumin edustaja Ella Peltonen sekä Noviisi 2007:n voittajat Klaus Maunuksela ja Vilhelmiina Palonen päätyivät nostamaan finalisteista esille kolme tekstiä ja jakamaan kisassa kaksi varsinaista palkintosijaa ja yhden kunniamaininnan.
1. Susanna Jääskeläinen: Unihyönteisiä, lumekuvia (150 €)
2. Sara Valta: Poistettu (100 €)
Kunniamaininta: Emilia Komi: Kuolemanpäivä (50 €).

Tarkemmat tulokset löytyvät osoitteesta: http://noviisi.blogspot.com/

3.2 Kirjoita kirjoittamisesta –tulokset

Kosmoskynä-lehden ja Usva-lehden vuonna 2009 järjestetty kirjoituskilpailu “Kirjoita kirjoittamisesta” on ratkennut.

Novellisarjan voittajiksi valittiin Mira Karppelinin (Nokia) Kirjoituskilpailu, Jaana Lehtiön (Porvoo) Todellinen kirjoittaminen, Klaus Ollikaisen (Joensuu) Luuranko ja Niko Peltosen (Helsinki) Niin oli kirjoitettu.

Kolumnisarjassa voittajaksi valittiin Vesa A. Korhosen (Toivakka). Kolumnin kirjoittamisen sietämätön keveys Voittajat saivat kukin 50 euroa.

Kunniamainitut ja kisan luonnehdinta osoitteessa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... php?t=1017


3.3 Nova 2010 on käynnistynyt

Turun Science Fiction Seura ry:n ja Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n järjestämä palautteellinen science fiction- ja fantasianovellikilpailu Nova on julistettu avatuksi. Kisa järjestetään jo yhdennentoista kerran, ja se on avoin kaikille jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta (omakustanteet ja julkaisut antologioissa eivät ole este osallistumiselle). Aihe on vapaa, kunhan se liittyy scifiin tai fantasiaan.

Kisan deadlinea on aikaistettu noin kuukaudella, eli novellien tulee olla perillä kolmena kappaleena 1.3.2010 (kyseisen päivän postileima riittää). Novellien maksimipituus on 20 liuskaa. Tulokset julistetaan 16. - 18.7.2010 järjestettävässä Finncon 2010 -tapahtumassa Jyväskylässä. Tervetuloa osallistumaan!

Lisätietoja ja mm. tarkemmat säännöt löytyvät osoitteessa http://www.tsfs.fi/nova
Kisakutsu pdf-muodossa: http://www.tsfs.fi/nova/nova2010.pdf

Myös sähköpostitse voi ottaa yhteyttä Nova-sihteeri Leila Paanaseen osoitteessa nova2010 (ät) tsfs (piste) fi

3.4 Nova 2009 jälkihoito

Nova 2009:n yleispalaute ja finalistipalautteet ovat myöhässä, mutta lopulta kirjoitettu ja lähtevät jakoon marraskuun aikana.

4. Kirjoituskurssi 5.12.2009 nykyisille ja tuleville colosseumisteille/kriitikoille

Suomen Tieteiskirjoittajat kouluttaa Kosmisen Colosseumin ja arvostelupalvelun arvostelijoita Tampereella Työväenopisto Sampolan tiloissa (Sammonkatu 2) 5.12.2009 klo 12-18.

Työpajaa, alustusta, keskustelua, kritiikkien läpikäymistä. Tervetuloa! Kurssi on osallistujille ilmainen. Matkakulut korvataan halvimman julkisen kulkuvälineen mukaan.

Vetäjinä arvostetut arvostelijat Markku Soikkeli ja Liisa Rantalaiho.

Kurssi on suunnattu jo arvioitsijoina toimiville sekä tuleville colosseumisteille. Ennakkotehtävänä kirjoitetaan arvio Kosmiselle Colosseumille. Lista novelleista toimitetaan ilmoittautuneille.

Ilmoittautumiset 22.11. mennessä Christine Thorel christine.thorel@uta.fi , 050-413 5929

5. Arvostelupalvelua on uusittu


Suomen Tieteiskirjoittajien arvostelupalvelulle on löytynyt uudet vetäjät, Christine Thorelin Tampereelta ja Tuomo Jäntin Helsingistä. Arvostelupalvelu on ilmainen kaikille vuoden 2009 jäsenmaksun maksaneille. Tekstien lähettämiseen tulee uudet ohjeet myöhemmin tänä vuonna, mutta vielä toistaiseksi novelleja voi lähettää vanhaan osoitteeseen sf-critter@utu.fi .

Arvostelijoiden esittely:

Christine Thorel on tamperelainen kirjoittaja, joka on osallistunut useamman vuoden ajan eri kirjoittajakursseille ja STk:n kirjoittajarinkeihin. Christinen novelli Uhanalaiset sai kunniamaininnan Portti-kilpailussa vuonna 2007 ja sijoittui Atorox-äänestyksessä kymmenenneksi seuraavana vuonna.

Markku Soikkeli on romaanikäsikirjoituksiin erikoistunut kommentaattori, jolle maistuvat erityisesti uuskumma ja vaihtoehtohistoriat, mutta myös perinteinen fantasia ja scifi.

Anna Ohinmaa on Tampereella asuva kielten ja kirjallisuuden opiskelija. Hän kuului Suomen tieteiskirjoittajat ry:n hallitukseen vuosina 2006-2008. Tähän mennessä häneltä on julkaistu kolme novellia ja hän on kerran voittanut NaNoWriMo:n.

Terhi Tarkiainen on Helsingissä asuva kirjoittaja, jolla on takanaan kirjoittajakurssia, kirjallisuustieteen opintoja ja STk:n kirjoittajarinkiä. Tarkiaisen novelli "Raja" sijoittui kolmanneksi
Novassa 2009 ja novelli "Minne yksikään herrasmies ei ole ennen mennyt" samaten kolmanneksi Tähtivaeltajan novellikilpailussa 2009.

Tomi Jänkälä on spekulatiivisen fiktion, kirjallisuuden ja kirjoittamisen harrastaja. Hän tekee novelliarvioita Kosmoskynälle ja arvostelee mieluiten novelleja. Tomi on toiminut syksystä 2008 STk:n kirjoittajarinkien managerina ja vakiojäsenenä. Usvan Tuli, maa, ilma, vesi -kirjoituskilpailussa hän voitti kaksi viidestä pääpalkinnosta.

Tuomo Jäntti on Helsingissä asuva kirjoittaja, joka on opiskellut luovaa kirjoittamista ja kirjallisuutta, sekä toiminut Rihmaston (www.rihmasto.net) proosaosaston toimittajana 2000-luvun alussa. Saanut kolme kunniamainintaa Portin novellikilpailussa ja ollut Atorox-ehdokkaana vuonna 2007 novellilla "Aachenin aikakirjat". Lukee mieluiten genrerajoiltaan häilyvää spefiä, maagista realismia ja vaihtoehtohistoriaa."

Merja Leppälahti on turkulainen tutkija ja kriitikko, jonka julkaisut keskittyvät tiede- ja tietopuolelle, arvostelee myös kaunokirjallisuutta. Harrastuksena scifi, fantasia ja kauhu erityisesti kirjallisuudessa mutta myös elokuvissa.

Vesa Lehtinen on tamperelainen kirjoittaja, fandom-aktiivi ja Tieteiskirjoittajien hallituksen pitkäaikainen jäsen. Hän on ottanut osaa Tieteiskirjoittajien kirjoituskursseihin ja kirjoittajarinkeihin 1980-luvun lopulta lähtien. Lehtisen artikkeleita ja tarinoita on julkaistu Spinissä, Kosmoskynässä ja nyttemmin edesmenneissä lehdissä Magus ja Aikakone. Hän tuntee vahvimmaksi alueekseen varsinaisen tieteiskirjallisuuden ja vaihtoehtohistoriat.

Mixu Lauronen on pitkän linjan scifikirjoittaja ja -kriitikko. Hänen novellejaan on julkaistu usean vuoden ajan eri lehdissä. Mixu sai Portin novellikilpailussa vuonna 2008 kunniamaininnan. Tällä hetkellä hän toimii fantasialehti Legolasin päätoimittajana.


6. Kirjoittajaringit

Yhdistyksellä toimii kaksi aktiivista kirjoittajarinkiä. Toinen ringeistä on täynnä. Toisesta jäi väliaikaisesti pois pitkäaikainen jäsen ja mukaan tarvitaan vähintään yksi kirjoittaja lisää. Mukaan voi tulla vaikka vain yhdeksi kierrokseksi. Esimerkiksi Nova-kilpailuun tähtäävien on nyt hyvä liittyä mukaan.


7. Finncon 2010 ohjelmaideoita kaivataan

Finncon järjestetään Jyväskylässä 16-18.7.2010. Kunniavieraina ovat Ellen Kushner, Pat Cadigan, Sari Peltoniemi ja Liisa Rantalaiho. Luvassa on paljon esityksiä, paneelikeskusteluja ja ohjelmaa laidasta laitaan. Tapahtuman sivut ovat osoitteessa http://2010.finncon.org/

Suomen Tieteiskirjoittajat järjestää totuttuun tapaan perjantaina kirjoittajaohjelmaa, ja luvassa on muutoinkin kirjallisuusasiaa koko viikonlopun aikana.

Ohjelmanumeroita saa ehdottaa osoitteessa http://2010.finncon.org/yhteystiedot/
tai Netticolosseumiin aukaistussa viestiketjussa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... php?t=1009

Ja luonnollisesti yhdistyksen oman ohjelman suhteen saa esittää toiveita suoraan yhdistyksen hallitukselle stk-hallitus@utu.fi tai puheenjohtajalle usvazine@gmail.com.

8. Julkaisuja

"Fantastinen Espoo - spekulatiivinen matkaopas" vie lukijansa Espoon idylliseen saaristoon ja esittelee historiallisen Espoon merkittävimmät nähtävyydet. Saatte kuulla kuka on kaupungin suojelupyhimys, ja mistä löytyy kummituksia. Moderni Espoo tarjoaa monipuolista kulttuuria ja arkkitehtuuria. Espoolla on myös salainen puolensa, kadonneiksi kutsutut kaupunginosat, joissa on aivan toisenlaista nähtävää, kuin museoita ja kirkkoja. Oppaina toimivat: Jukka Laajarinne, Jussi Katajala, Markus Neuvonen, Aleksi Kuutio, Tapio Ranta-aho, Boris Hurtta, Vesa Sisättö, Jukka Särkijärvi, Petri Salin, Tuomas Saloranta, Johanna Venho ja Marjut Katajala. Tiedustelut: http://www.esc-ape.net/julkaisut.html
Turbatorilta on tullut tänä syksynä useita genre- tai sitä sivuavia kirjoja. "Tuhansien zombien maa" sisältää kotimaisia zombie-tarinoita, kirjoittajina mm, Miina Supinen, Petri Salin, Petri Laine, Jussi Katajala ja Tuomas Saloranta. Petri Salinin "Jäätynyt Kokytos" sisältää rikosnovelleja, joista osassa on selkeä spekulatiivinen viritelmä. Lisäksi Taina Teerialhon "Huuli" on myös spekulatiivisia novelleja sisältävä kokoelma. Turbator jatkaa genrejulkaisujen parissa, ja piakkoin on kuulemma tulossa lisää genrekamaa!

Tamperelainen Vaskikirjat http://www.vaskikirjat.fi/ on taistellut jatkamisensa kanssa, ja nyt toistaiseksi kustantamo jatkaa vielä toimintaansa. Jos haluat tukea kustantamoa, tilaa lähimpään kirjakauppaan jokin sen tuotteista. Uutuutena Michael Moorcockin "Katso ihmistä!" http://www.vaskikirjat.fi/katsoihmista.html

9. Palkintoja

Vuoden parhaalle fantasiaromaanille jaettava Kuvastaja myönnettiin Helsingin kirjamessuilla Anni Nupposen romaanille "Nainen ja kuningas". Merkittävää palkinnossa on se, että sen sai ensi kertaa omakustanne. Anni Nupponen tunnetaan mm. Portin kirjoituskilpailun kärkijoukosta, viime vuonna novelli "Juuriin" sijoittui jaetulle toiselle sijalle. Vaskikirjat aikoo julkaista voittoisasta teoksesta uuden painoksen.

Lyhytlistalle raati nosti myös Ilkka Auerin kirjan Ikitalvi (Otava), Viivi Hyvösen kirjan "Apina ja uusikuu" (WSOY), Pekka Halosen kirjan "Peuraheimo" (Vaskikirjat) ja Ulla Viertolan kirjan "Arokissan aika" (WSOY).

10. Avoinna olevia kirjoituskilpailuja

Tällä hetkellä avoimena ovat seuraavat kilpailut:

New Baltic Drama 31.12.2009 saakka
Manifestikilpailu 4.1.2010 saakka
Dell Award opiskelijoille 5.1.2010 saakka
J.H. Erkon kirjoituskilpailu, novelli, 31.1.2010 saakka
ja tietenkin aiemmin mainittu Nova 2010!

Käy lukemassa kisakutsut osoitteesta:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... um.php?f=6


11. Linkkivinkkejä

Porvoolainen Särö-lehti julkaisee kirjallisuusaiheisia blogimerkintöjä osoitteessa http://sarolehti.wordpress.com/ Blogissa on useita kirjoittajia, mukana mm. Petri Pietiläinen, Tiina Raevaara ja Anne Leinonen.

12. Kuinka saada tämä tiedote?

Liity STk:n postituslistalle osoitteessa https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/stk
Samasta osoitteesta voi myös lopettaa listan tilauksen.
Tai käy lukemassa tiedote suoraan Netticolosseumista yhdistyksen tiedotteiden alta, osoite:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... um.php?f=7

Jos sinulla on uutisoitavaa kirjoittajille, laita uutinen/vinkki tai valmis tiedote osoitteeseen usvazine@gmail.com

Terveisin,
Anne Leinonen
Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n puheenjohtaja vm. 2010
usvazine@gmail.com
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Paluu STk ry

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron