Kosmoskynä 2/2009 on ilmestynyt

Ilmoituksia STk ry:n toiminnasta.

Valvojat: Moderaattorit, Tiedottajat

Kosmoskynä 2/2009 on ilmestynyt

ViestiKirjoittaja Piikki » 17.01.2010, 20:38:36

Tässä päätoimittajan tiedote:

Kosmoskynä 2/2009

Kosmoskynän muhkeassa, pitkään ja hartaasti kasatussa numerossa 2/2009 teemana ovat sf/f, musiikki, kirjoittaminen, ja niiden suhde toisiinsa. Valitettavasti numero on useamman kuukauden myöhässä luvatusta aikataulusta johtuen ongelmista painossa.

Viime vuosien salaperäisimpiä tapauksia sf/f-kentällä on ollut nimimerkki Megatron Braineater sekä hänen kirjoittamansa, ”psykedeeliseksi avaruusoopperaksi” luonnehdittu Kapteeni Shiva -sarja. Tänä vuonna päätöksensä saavalla teossarjalla on yhteytensä musiikkiin, sillä jokaisen osan yhteydessä on ollut mukana levyllinen kirjan maailmaan liittyvää musiikkia. Tässä numerossa haastattelussa on nimimerkin takaa löytyvä Maria Candia. Haastattelussa hän vastaa Kosmoskynän kysymyksiin ja valottaa niin kirjojen kuin musiikinkin syntyprosessia.

J. Pekka Mäkelä puolestaan kertoo artikkelissaan "Hylyntyhjentäjien laulu", millainen merkitys musiikilla oli hänen syyskuussa ilmestyneen Karsta-romaaninsa synnylle. Kuten Mäkelän Kosmoskynässä vuonna 2004 julkaistun haastattelun lukeneet tietävät, on hänen kirjoittamistapansa suunnitelmallinen ja lähtee liikkeelle ennen kaikkea rakenteesta. Artikkelissaan Mäkelä valottaa sitä, miten musiikkikappaleen rakenne soveltuu romaanin kirjoittamiseen.

Portissa 1/2008 julkaistussa artikkelissaan Erkka Leppänen kävi läpi scifiviittauksia suomirockissa. Tässä numerossa Laura Järvenpää laajentaa aiheen käsittelyä scifin ja rockin ulkopuolelle artikkelissaan "Fantastista musiikkia". Esittelyssä on joukko fantasiaelementtejä tuotannossaan käyttäviä, toistaiseksi vähemmän tunnettuja kotimaisia yhtyeitä.

Musiikin ja sf/f:n yhdistäminen onnistuu, vaikka ei itse osaisikaan soittaa tai säveltää. Artikkeli "Kun fandomia laulattaa" valottaa filkkaamisen teoriaa ja käytäntöä. Filkit ovat lauluja, joissa tuttuihin laulelmiin on tehty uudet, sf/f-henkiset sanat. Kyseessä on alun perin 1950-luvulla yhdysvaltalaisissa sf/f-coneissa syntynyt fandom-perinne, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana yleistynyt myös Suomessa.

Sanoittamisen taiteeseen vieläkin syvällisemmin pureudutaan Anniina Ouramaan kirjoittajaopasesittelyssä. Numeron teemaan sopien käsittelyssä on nimittäin Heikki Salon kirjoittama laululyriikan käsikirja Kahlekuningaslaji. Miljoonasade-yhtyeen laulusolistina ja sanoittajana monille tutun Salon suhteellisen tuore, vuonna 2006 ilmestynyt kirja on edelleen ainoita suomenkielisiä sanoittamisen oppaita

Kosmoksen nurkkaus on tällä kertaa päätoimittajanne käsialaa ja käsittelee numeron teemaa varsin vapaasti. Kolumnissa pohdiskelaan musiikin ja sf/f:n välisiä yhteyksiä sekä sitä mistä musiikillisia sf/f-elämyksiä voi suomipopista löytää. Kosminen colosseum on sekin tuttuun tapaan mukana. Tällä kertaa käsittelyssä on loppu vuoden 2008 kotimaisesta novellisadosta, sekä myös muutamia tämän vuoden puolella ilmestyneitä tekstejä. Urakkaa jatketaan ensi numerossa.

Kotimaista sf/f-novellistiikkaa lehdessä edustaa Aleksi Kuution kirjoittama "Herra Baiermannin ongelma". Kuten viime numerossa mainitsin, alun perin jo vuoden 2007 Novan satoa oleva novelli on odottanut julkaisuaan jo pitkään. Kauhutunnelmia tavoitteleva novelli kertoo nimensä mukaisesti herra Baiermannista, joka kohtaa odottamattoman, elämäänsä varjostavan ongelman.

Tulkoon tässä yhteydessä muistutettua myös Nova 2010 -kirjoituskilpailusta, joka tätä kirjoittaessani on vastikään julistettu. STk ja TSFS järjestävät kilpailun nyt jo yhdettätoista kertaa. Deadlinea on aikaistettu jonkin verran viimevuotisesta, joten näppäimistöt kuumiksi!

Kosmoskynää on myynnissä Akateemisissa kirjakaupoissa. Turussa lehti on myynnissä Underground ullakolla ja luettavissa muun muassa Kirjakahvilassa sekä Cosmic Comic Caféssa.


ISSN: 0785-2517
94. numero, 25. vuosikerta
Päätoimittaja: Pasi Karppanen
Kansi: Ghida Souki
Taitto: Pasi Karppanen
Julkaisija: Suomen Tieteiskirjoittajat ry
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

Paluu STk ry

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron