Kolmas kirjoittajarinki käynnistyy!

Yleistä keskustelua kirjoittajaringeistä

Valvojat: Moderaattorit, Rinkimanageri

Kolmas kirjoittajarinki käynnistyy!

ViestiKirjoittaja Lenko » 13.01.2010, 10:03:14

Suomen Tieteiskirjoittajat käynnistää kolmannen kirjoittajaringin!

Stk:n nettisivuilla http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... /index.php on puolentoista vuoden ajan toiminut kaksi aktiivista kirjoittajarinkiä. Ryhmien koko on vaihdellut kolmesta kuuteen henkeen. Kirjoittajien ikähaarukka on tällä hetkellä 15 - 60 vuotta. Keski-ikä asettuu 30 ja 40 ikävuoden väliin. Kuluneen vuoden aikana kirjoittajat ovat menestyneet kohtuullisesti kirjoituskilpailuissa ja julkaisseet novelleja muun muassa verkkolehti Usvassa, kirjallisuuslehti Lumoojassa sekä erilaisissa pienlehdissä.

Vuoden 2010 alusta ryhmien jäsenmäärä on kasvanut niin suureksi, että on tullut aika käynnistää kolmas rinki. Ryhmä aloittaa 18.1.2010 uusien ja vanhojen jäsenten yhteisryhmänä. Kaikissa kolmessa ryhmässä on nyt tilaa myös uusille jäsenille. Ilmoittautumisohjeet ja lisätietoa löytyy tästä linkistä: http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... .php?t=841

Tervetuloa mukaan!

Terveisin,
Lenko (Tomi Jänkälä)
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 13.01.2010, 12:58:23

Uskon, että kirjoittajarinki on hyvä tapa saada palautetta, ja minusta näiden ylläpitäminen on hieno veto yhdistykseltä. Kerro vielä, miten määräytyy, kuinka tiheään oma vuoro sattuu kohdalle, ja miten usein palautteita kirjoitetaan. Onko se täysin rinkiläisten omissa käsissä? Millaista tahtia ringeissä on käytännössä pidetty?
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja MaKo » 13.01.2010, 13:09:06

Vaikken Lenko olekaan, niin:

Taustavoima kirjoitti:Kerro vielä, miten määräytyy, kuinka tiheään oma vuoro sattuu kohdalle, ja miten usein palautteita kirjoitetaan.


Ringissä vuoro on kaksi viikkoa (maanantaina vuorossa oleva lähettää tekstin, muilla on 2 viikkoa aikaa kommentoida). Jos ringissä on 5 jäsentä, niin yksi kierros kestää 10 viikkoa. 5-jäsenisessä ringissä kirjoitat palautteen 4 tarinaan (kahden viikon välein) ja saat omalla vuorollasi tekstillesi 4 palautetta (muilta jäseniltä).
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Lenko » 13.01.2010, 13:27:33

Rinki saa vapaasti määrätä vuoron pituuden. Molemmissa toimineissa ringeissä vuoron pituus on ollut kaksi viikkoa ja samaa ehdotin kolmannellekin ringille. Vuoron aikana arvioidaan kirjoitusvuorossa olevan jäsenen teksti. Tekstejä on siis luettavana ja palautteita kirjoitettavana yksi kullakin kahden viikon jaksolla. Samaan aikaan on käynnissä edellisen vuoron palautekeskustelu, joka joskus kestää, toisinaan ei.

Oman kirjoitusvuoron kiertäminen kohdalle riippuu ryhmän koosta. Viidellä jäsenellä saapuvasta palautepaketista seuraavaan ketää kymmenen viikkoa, mikä on ainakin omaan kirjoitustahtiini sopinut varsin hyvin. Nyt kahdessa ringeistä on neljä jäsentä, yhdessä viisi. Pienempien rinkien osalta mennään siis kahdeksan viikon kokonaiskierrolla.

Luettavien tekstien maksimipituus on ollut 25 sivua, normaaliasettelulla eli noin 30 riviä sivulla. Muutamasta ylimääräisestä sivusta ei ole pingotettu ja luettavien juttujen pituus on vaihdellut kolmesta vajaasen kolmeenkymmeneen.

Edit: Mako on näemmä paitsi minua nopeampi lukemaan myös kirjoittamaan.
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 13.01.2010, 13:34:53

Viisijäsenisessä ringissä oma teksti tulisi siis käsittelyvuoroon kymmenen viikon välein. Tämä ei ainakaan ole kovin kuormittavaa. Voi jopa olla, että kirjoittajarinki ei yksinään riitä motivaattoriksi kirjoittajalle, joka haluaisi valmiiksi esimerkiksi novellin kuukaudessa. Jäsenten määrä vaikuttaa ringin toimintaan selvästikin paljon. Onko jollakulla kokemuksia kahta viikkoa tiiviimmästä tahdista?
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja MaKo » 13.01.2010, 13:40:36

Taustavoima kirjoitti:Viisijäsenisessä ringissä oma teksti tulisi siis käsittelyvuoroon kymmenen viikon välein. Tämä ei ainakaan ole kovin kuormittavaa.


Juu, tuo ei kuormita kovin paljoa.

Taustavoima kirjoitti:Voi jopa olla, että kirjoittajarinki ei yksinään riitä motivaattoriksi kirjoittajalle, joka haluaisi valmiiksi esimerkiksi novellin kuukaudessa.


Oikeastaanhan se 10 viikkoa on 8 viikkoa, eli se on aika siitä, kun sait palautteet, siihen, että pääset lähettämään uudet tekstit. Itse olen välistä (esimerkiksi juuri nyt) kokenut 10 viikon kierron tuskallisen pitkänä. Toisaalta väliin on kuivempia kausia, jolloin 10 viikkoa tuntuu kuluvan aivan liian nopeasti :) En ole varma, pystyisinkö keskimäärin ylläpitämään tiheämpää tahtia; ehkä ennemmin etsiskelen muita palautekanavia sellaisissa tilanteissa, joissa valmistumassa olevien tarinoiden määrä ylittää ringin "kapasiteetin".
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Lenko » 13.01.2010, 13:57:50

Joskus kymmenen viikkoa on lyhyt aika, toisinaan pitkä, sanovat kalenteripäivät asiasta mitä tahansa. :) Minulla ainakin välillä polttelee palautetta odottava novelli käsissä. Muutamaan otteeseen toisaalta olen joutunut turvautumaan vanhempaan tekstiin, kun väliin on tullut elämä ja uusi novelli ei olekaan valmistunut ajallaan.

Ykkösrinki toimi jonkin aikaa kolmella jäsenellä, mutta ymmärtääkseni kaikki kokivat kierron turhan tiiviiksi.

Lisäksi minusta palautteita tulisi olla vähintään kolmelta taholta, jotta erilaiset näkökulmat ja lukijakokemukset tulevat luotettavasti esiin. Pidän ryhmän ideaalikokona viittä, jolloin kirjoitusväli on sopiva ja palautteita tarpeeksi. Neljällä ja kuudella ryhmät vielä toimivat, mutta ovat pitkällä aikavälillä joko häiriöalttiita tai ähkyisiä.
Viimeksi muokannut Lenko päivämäärä 15.01.2010, 15:35:51, muokattu yhteensä 1 kerran
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 13.01.2010, 14:15:36

Mm, totta tuokin. Koetan tässä pähkäillä, miten voisin pitää itse yllä oletusta ripeämpää tahtia ja silti hyötyä ringin antamasta rakenteesta ja aikatauluista. Onko ollut mahdollista antaa luettavaksi kaksi tekstiä, jos niiden yhteispituus ei ylitä 25 liuskaa? Vai onko pidetty kiinni "yksi vuoro, yksi teksti" -säännöstä?
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Lenko » 13.01.2010, 14:37:25

Tekstejä on ollut enimmillään kolme. Palautteen antajalle on haasteellista, mikäli novelleja on paljon samalla kertaa. Kaksi vielä menettelee, kolmekin ajoittain. Kaksikymmentäviisi sivun mittaista tai kymmenen parisivuista alkaisi olla liikaa. 2-3 lyhyttä novellia ei ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia enkä usko, että tulee aiheuttamaankaan.

*

Rinkiin liittyminen ei muuten ole tuomio eläkeikään saakka. Aika moni on käynyt mukana yhden kierron eli oman kirjoitusvuoronsa ja vastavuoroiset palautteet. Suurimmalle osalle luopuneista säännöllinen rytmi ja sitoutuminen ovat tuottaneet ongelmia. Osa ei ehkä ole saanut haluamaansa palautetta tai on saanut sitä liiankin isolla kauhalla.

Yhdeksi kierroksi liittyminen ei edelleenkään ole kiellettyä. Hyöty on molemminpuolista yhtä kaikki. Kaikkea pitää kokeilla eikä kirjoittajaringissä harrasteta kansantansseja eikä mukana ole kenenkään siskoa.

*

Mutta nyt hiihtämään ennen kuin lumi sulaa.
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 13.01.2010, 15:32:06

Minä olen kiinnostunut ringistä juuri säännöllisyyden ja sitoutumisen takia ja koska ne tosiaan ovat vaikeita asioita. Palautteen saaminen on mukavaa ja hyvän palautteen saaminen jopa hyödyllistä, mutta etenkin takarajat ja riittävä sosiaalinen paine tuntuisivat olevan juuri tässä vaiheessa erityisen tarpeen.

Kun opiskelin luovaa kirjoittamista yliopistossa, tuotin proosakurssille yhden lyhyen novellin verran raakatekstiä viikossa. Koska silloin samaan aikaan oli käynnissä paljon muitakin kirjoituskursseja, uskoisin selviytyväni nyt samasta urakasta kolmessa viikossa. Ja jotta aikataulu osuisi yksiin kymmenen viikon kierron kanssa, sanotaan, että käytän toisen version kirjoittamiseen kaksi viikkoa. Näin tuottaisin siis yhden erittäin huolellisesti tehdyn novellin viidessä viikossa.

Lasken kierrokseni alkavan siitä, kun annan ensimmäiset tekstit muiden luettavaksi. Käytän kierroksen kymmenestä viikosta kuusi ensimmäistä raakatekstin tuottamiseen: saldona tulisi olla kaksi novellia. Samalla ottaisin vastaan palautetta niistä kahdesta novellista, jotka palautin aikaisemmin. Kierroksen neljä viimeistä viikkoa muokkaisin näitä jakson alussa luettavaksi antamiani novelleja palautteen perusteella. Toisin sanoen:

kierroksen alku: annan luettavaksi tekstit A ja B
viikot 1–6: kirjoitan tekstit C ja D
viikot 7–10: muokkaan palautteen perusteella valmiiksi tekstit A ja B
toisen kierroksen alku: annan luettavaksi tekstit C ja D
... jne. ...

Näin menettelemällä teksti saa levetä täydet kymmenen viikkoa, ennen kuin alan kirjoittamaan sitä uudelleen, ja palautetta saadessanikin se on jo kuukauden vanha. Sama systeemi toimii riippumatta siitä, saanko luetuttaa muilla rinkiläisillä yhden vai kaksi tekstiä. Tarvittaessa sitten vain vaivaan toisella tekstilläni jotakuta toista ja kerään palautteen häneltä.
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja MaKo » 13.01.2010, 16:39:28

Taustavoima kirjoitti:Palautteen saaminen on mukavaa ja hyvän palautteen saaminen jopa hyödyllistä, mutta etenkin takarajat ja riittävä sosiaalinen paine tuntuisivat olevan juuri tässä vaiheessa erityisen tarpeen.


Tämä on totta, rinkivuoron lähestyessä on "pakko" työstää joistain keskeneräisistä raakileista jotakuinkin luettava ja kokonainen paketti. Mun oma toiminta on jotakuinkin tällaista:

- Rinkivuoro lähestyy: onko valmista tekstiä? Jos on, niin hyvä, muussa tapauksessa pitää ottaa työn alle jokin puolivalmiina oleva teksti ja koettaa muokata se kuntoon.

- Teksti lähtee ja palautteen odottelu alkaa: usein tässä vaiheessa olen vielä kiinni lähteneissä teksteissä ja odottelen malttamattomana kahden viikon kommentointijakson päättymistä. Aika usein lähteneistä tarinoista on syntynyt spin-offeja, joiden raakatekstejä naputtelen sisään.

- Palautteet saapuvat: tässä vaiheessa paneudun uudestaan teksteihin ja alan muokata niitä kuntoon, kulloisenkin innostuksen mukaan. Paljon riippuu palautteesta, mitä teksteille voi tehdä; ainakin yhden tarinan suhteen tilanne oli se, etten halunnut alkaa purkamaan tarinaa takaisin osikseen korjatakseni siinä havaitut puutteet. "Pääprosessorille" asti ne joka tapauksessa pääsevät, mutta toisinaan on helpompaa valita uusi näkökulma ja tehdä uusi teksti aiemman tekstin puutteiden korjaamiseksi.

- Alkaa seuraavan vuoron odottelu, jonka lomassa tulee muilta kirjoittajilta tekstejä. Tässä välissä syntyy usein kaikenlaisia ideoita, ajatuksia ja muita, jotka useimmiten kuitenkin jäävät raakileiksi, pelkiksi sirpaleiksi. Sitten yhtäkkiä vuoro alkaa olla tulossa ja on pakko ottaa joku työn alle :)

Siis, paitsi että palaute on kehittävää kahdeltakin kannalta (yksistään jo kommentoinnin kohteena olleen tekstin suhteen, myös ohjaamassa tulevia tekstejä), niin myös vuoron lähestymisen aiheuttama pakkotilanne on omiaan siihen, että saa jotain valmiiksikin.
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Lenko » 13.01.2010, 17:28:32

Juu, en minä epäillyt, ettetkö pysyisi ringissä mukana sen säännöllisyyden vuoksi :D. Lähinnä mainintani oli selitys sille, miksi rinkikierto ei ole nykyistä nopeampaa. Kiivaampi rytmi pudottaisi pitkällä aikavälillä monta kirjoittajaa pulkasta, minut mukaan lukien.

Kerro, jos tahdot mukaan, niin annan oikeudet sopivaan rinkiin.
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Taustavoima » 13.01.2010, 19:04:41

Huh.

No, antaa mennä. Kyllä mä nyt vähintään yhteen kierrokseen voin aina sitoutua.
Unohda maalliset murheesi lukemalla Kirjoittajatreffit-blogia.
Taustavoima
 
Viestit: 146
Liittynyt: 26.10.2004, 20:31:54
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Piikki » 13.01.2010, 20:06:23

Onnittelut ahkerille rinkiläisille, hienoa nähdä, että vanha kunnon vertaistuki on edelleen voimissaan! Kirjepostiaikojen kultaisina vuosina noin kymmenen vuotta sitten meillä oli hetken 5 aktiivista rinkiä vauhdissa... sitten iski hyytymä ja kaikki taisivat lopettaa. Mutta nyt on uutta ja pirteää verta kehissä!
Piikki
 
Viestit: 1167
Liittynyt: 25.09.2004, 17:48:54
Paikkakunta: Ristiina

ViestiKirjoittaja Lenko » 14.01.2010, 07:57:34

Ok, annoin oikeudet rinkiin. Voisit esittäytyä siellä niin laitan jäsen- ja vuorolistan kuntoon.
Lenko
 
Viestit: 531
Liittynyt: 08.10.2008, 20:49:22
Paikkakunta: Jyväskylä


Paluu Kirjoittajaringit - Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron