MaKo: Sci-Fi tarinoita

Tämän palstan kautta voit ilmoittaa netissä olevia science fiction-, fantasia- tai kauhutekstejäsi keskustelijoiden arvioitavaksi. Tähän eivät kuulu novellit, jotka ovat ilmestyneet verkkolehdissä.

Valvoja: Moderaattorit

ViestiKirjoittaja MaKo » 18.03.2010, 20:05:21

Nyt se on täällä! Ensimmäinen julkaistu novellini, Suojelusenkeli, julkaistu Usvan Tulevaisuuden rikos -teemanumerossa 1/2010:

http://usvazine.wordpress.com/2010/03/1 ... den-rikos/

Numero PDF:nä: http://www.usvazine.net/usvazine110.pdf

Ainakin Facebook-tuttavat voivat lukea tarinaan liittyvän tarinan muistiinpanoista (eli Facebookin "blogista"). Juhlistan asiaa huomenna (ainakin) yhdellä ylimääräisellä oluella Snookkerissa ;)

Lisäys: Tarinan kuvitus siis omaa tuotantoani.
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja MaKo » 28.06.2010, 21:07:57

Kotisivuilla ei ole uusia tekstejä, mutta vanhat ovat nyt mukavammin luettavassa muodossa. Tässä ketjussa:

http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/netti ... =6741#6741

...oli puhetta HTML-formaatin tavuttamisesta. Parin viime päivän aikana olen rakentanut oman konvertterini alusta alkaen uusiksi. Vanha konvertteri käytti regular expressioneita, nykyinen pohjautuu parseriin - teksti hajotetaan atomeiksi ja kootaan uudestaan. Se taas mahdollistaa monenlaisia asioita, mm. sanojen erottamisen ohjausmerkeistä -> Voikon kanssa tavutus ja oikoluku. Muita herkkuja on mm. kuvien ja taulukoiden ilmaantuminen HTML-teksteihin (aiemmin olivat vain PDF:issä), kts. esim.

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/html ... piter.html

"Suojelusenkeliin" liitin Usvassa olleen kuvituksen mukaan:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/html/normipaiva.html

Aukaiskaa, säädelkää ikkunan leveyttä ja nauttikaa :)
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja MaKo » 14.07.2010, 10:20:03

Usvan musiikkiteemanumerossa 3/2010 on tänään julkaistu kirjoittamani novelli "Pirunmalja". Se on viime syksynä kirjoitettu kertomus luottamuksesta - kuka luottaa kehenkin ja kuka pettää luottamuksen. Linkki:

http://usvazine.wordpress.com/2010/07/1 ... -novellit/

Suora linkki numeroon PDF-muodossa: http://www.usvazine.net/usvazine310.pdf
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja MaKo » 19.08.2010, 12:46:30

Kotisivuilla kuuluu kummia. Parin päivän ahkeran koodaamisen jälkeen teksti-konvertteri tuottaa nykyään myös elektronisten lukulaitteden suosimaa epub-formaattia:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat

Jos omistat jonkin lukulaitteen, niin olen TODELLA kiinnostunut kuulemaan, miltä tarinat näyttivät laitteella; toimivatko ja jos eivät, niin mikä oli pielessä. Kerro kokemuksistasi joko tässä ketjussa tai sitten lähettämällä mailia osoitteeseen: mkoskim@gmail.com.

Olen testannut konversioiden toimivuutta: (1) epubcheck -ohjelmalla, (2) Linux calibrella, (3) Linux FBreaderilla, (4) Firefoxin eReader -pluginilla (todella pätevä ja helppokäyttöinen lukija!), ja (5) Windows FBreaderilla. Tunnettuja epämääräisyyksiä ovat:

* Ainoastaan Firefoxin plugin tajuaa ­ -tageilla tavutetun tekstin päälle. Linux calibre&FBreader eivät suostu tulostamaan rivin loppuun tavuviivaa, ja Windows FBreader tulostaa sen jokaiseen väliin. Toisaalta Windows FBreader osaa tavuttaa tekstin automaattisesti, jos sitä ei ole erikseen tavutettu.

* Joitain epämääräisyyksiä on elementtien sijoittelussa, mm. paddingissa. Olen yrittänyt pitää stylesheetin ja ulkoasun niin yksinkertaisena kuin mahdollista, jotta tuotos olisi luettavissa monella erilaisella laitteella.

EPUB-konversio käyttää aiemmin toteutettua HTML-konversiota, jota muokkasin sen verran, että nykyään se (1) tuottaa XHTML-koodia, (2) osaa hajottaa tekstin useampaan tiedostoon (Adoben "EPUB Good Practices" -dokkarissa kehotettiin tekemään niin, jotta hitaampikin lukulaite renderöi tekstin järjellisessä ajassa), (3) sisältää nyt uuden tavan käsitellä footnoteja.

Mutta olkaas hyvä, ja vielä kerran: lukulaitteiden omistajat, kertokaa mulle kokemuksista!
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja MaKo » 03.09.2010, 15:39:19

Portin kisan deadline on sitten takanapäin ja on taas aikaa keskittyä muihin asioihin. Ajattelin "viimeistellä" pitkän aikaa keskeneräisenä olleen Annales-sarjan avaruusosioon kuuluvan artikkelin:

Avaruus kuuluu meille

Siinä kuvitteellinen herra/rouva R. Numb3rs tekee yhteenvetoa ihmisistä ja roboteista avaruustoiminnan kannalta katseltuna.

Lyhyydestään (n. 700 sanaa) huolimatta kyseessä on aika keskeinen spekulaatio koko Cityplex -sarjaa ajatellen, joten mielelläni keskustelen aiheesta, jos jollekin tulee siitä mieleen sanomista.

Artikkeli on tavallaan tarkoitettu Cityplexin (vielä julkaisemattomien) avaruusaiheisten novellien prologiksi, koska se kertoo sen, miksi ollaan siinä tilanteessa missä ollaan. Muutenkin olen kokenut haasteelliseksi kirjoittaa avaruus-scifiä, koska on vaikeaa orientoitua kirjoittamaan kovempaa scifiä sellaisista spekulaatioista, joiden ei usko toteutuvan.
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: MaKo: Sci-Fi tarinoita

ViestiKirjoittaja MaKo » 31.03.2013, 17:45:55

Tehdäänpä tilannepäivitystä miltei kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen. Olen parin päivän ajan ollut heräilemässä miltei vuoden kestäneestä "kirjoituskoomasta". Tänään kävin läpi tekstejäni, tarkoituksena arvioida niiden kelvollisuutta jatkokäsittelyä ajatellen. Tämän seurauksena kolme aiemmin kirjoitettua tekstiä päätyi erinäisistä syistä johtuen kotisivulle ladattavaksi, ja samassa rytäkässä tuli tehtyä sivuun joitain pieniä muutoksia. Sivut löytyvät edelleen vanhasta osoitteesta:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/home.htm

Ensinnä, lisäsin HTML-formaattiin marginaalit, mutta kun tuossa kokeilin sivua Firefoxilla, ne eivät toimineet. Chromella toimii, muilla en ole kokeillut. Pitää jossain vaiheessa debugata sivuja Firefoxilla ja korjata asia. MUOKS: Nyt pitäis toimia marginaalien Firefoxillakin. Myös EPUB-formaattia on korjailtu.

Toisekseen, lisäsin sivulle linkkejä ja lainauksia muutamien novellien arvosteluista (STK:n tietokantaan). Ne löytyvät sivun alkupäästä, "Tekstien ansioita" -osiosta julkaisutietojen ja kilpailusijoitusten jälkeen.

Ja sitten kolmanneksi, sivuille tuli kolme uutta tekstiä. Linkit osoittavat tarinan "entryyn", josta on linkit HTML-, EPUB- ja PDF-versioihin. Kun painat linkkiä, selain sijoittaa sen johonkin määrittelemättömään kohtaan ikkunaa, joten voi olla, että joudut sitä vähän hakemaan ikkunasta. Yleensä entry on aivan yläreunassa, mutta joskus se on aivan alareunassa, tai sitten jossain keskellä. Laitan vielä mukaan suorat linkit PDF-versioihin, koska ne ovat siinä muodossa kuin miten itse haluaisin ne luettavaksi (ts. riittävän kapea palsta).


 • Yhdet häät ja muutamat hautajaiset: Tämän tarinan laittaminen julkiseksi riipaisee hiukan sydäntä. Omasta mielestäni se on oikein mukava tarina, ja eräs koelukija luonnehti sitä parhaimmaksi koskaan kirjoittamakseni tarinaksi. Mutta toisaalta tarina on saanut melko masentavaakin palautetta eikä sitä ole kukaan kelpuuttanut sellaisenaan julkaistavaksi. Olen koettanut miettiä, miten koettaisin muuttaa tarinaa paremmaksi, mutten ole sitä keksinyt - minusta tarina on tuollaisenaan ihan OK. Koska siis tähän tarinaan ei ole enää tulossa muutoksia eikä se ole menossa mihinkään, se päättyy nyt kotisivuille.

  Tarina on eräänlainen käänteinen versio maaseudun rappeutumisesta. Se kertoo tarinan takautuvasti, koettaen noudatella sellaista suomalaiskansallista tapaa kirjoittaa arkiproosaa - joka lienee suurin syy sille, miksi monet kokevat tarinan kompuroivan. Suora linkki PDF-versioon (2600 sanaa, 14 sivua):

  http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/yhdethaat.pdf

  - - -
 • Kuiskauksia Linnunradalta: Tällä lyhyellä tarinalla on ollut monia nimiä. Se osallistui Tähtivaeltajan "sukupolvialus" -kirjoituskilpailuun, jääden ulos finalistien joukosta. Tällä tarinalla on vähän sama kohtalo kuin edellisellä. Vaikka itse pidän tarinasta, se ei iske kaikkiin, ja kun en kerran enää keksi, miten sitä voisin parantaa, se päättyy nyt kotisivuille julkiseksi. Suora linkki PDF-versioon (850 sanaa, 5 sivua):

  http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/pullopostia.pdf

  - - -
 • Ilma, jota hengitin: Tämä tarina osallistui Usvan lyhytnovellikilpailuun 2010. Se pääsi finalistien joukkoon, muttei menestynyt sen kummemmin. Alun perin tarinasta oli tarkoitus tehdä lyhyt sarjakuva. Tämä tarina päättyy nyt kotisivuille suoraan "Arkisto" -osioon, koska tarinasta on työn alla laajempi versio uusine käänteineen. Suora linkki PDF-versioon (1100 sanaa, 7 sivua):

  http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... .lyhyt.pdf

Jos huomaatte rikkoutuneita linkkejä tai vastaavaa, niin ilmoitelkaa, niin korjaan asian. Tarinoista ei sinällään tarvitse antaa palautetta, mutta jos sattuu jotain lukemaan, niin kivahan se olisi, jos sen sanoisi ja ehkä parilla sanalla kertoisi, millaiset fiilikset tarinasta jäi.
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: MaKo: Sci-Fi tarinoita

ViestiKirjoittaja MaKo » 02.04.2013, 16:54:56

No nythän näitä pukkaa, varmaan hetken hiljaiselosta johtuen. Juttelin menneiden antologiaprojektien nokkamiehen Tohtorin kanssa, ja hän sanoi, että painetut antologiat (Tiamatin värien toinen painoskin) alkavat olla kaikki myytynä, joten hänellä ei ollut mitään sitä vastaan, että pistän omat antologioissa olleet novellini kotisivuille ladattavaksi.

Oma syyni laittaa myös painetuissa julkaisuissa olevia novellejani kotisivuille on se, että myöhemmin voi olla todella vaikea löytää enää julkaisua mistään. Toisekseen, jossain vaiheessa netistä löytyvät novellit alkavat toimia antologioille enemmän mainoksina, ts. novellin löytäjä saattaa innostua etsimään itselleen myös sitä antologiaa, missä se oli.

Joten nyt kotisivuilla on kolme uutta tarinaa ladattavaksi. Linkit jälleen entryihin (jotka valitettavasti selaimilla toimivat miten toimivat), josta tarinan saa luettavakseen HTML-, EPUB- ja PDF-muodoissa, ja sitten erikseen suora linkki PDF-versioon.

- - -

Majakanvartija (Pimeyden reunalla -antologia): Majakanvartija on viimeinen julkisuuteen tuleva novelli ryppäästä (jonkinlainen "alkurysäys"), joka syntyi syksyllä 2009 STK:n kirjoitusrinkiin. Muut novellit ovat Kotiapulainen (julkistettu Risingshadowilla Leirinuotiossa), Suojelusenkeli (Usva) ja Pirunmalja (Usva).

Majakanvartijan ensimmäinen versio oli aika tavalla erilainen kuin tämä antologiaan päättynyt. Kun URS:n antologiaprojekti käynnistyi, otin tarinan uudestaan suunnittelupöydälle, pilkoin sen alkutekijöihinsä ja kasasin siitä tarinallisemman version URS:n periaatteiden mukaisesti. Avaruuteen sijoittuva Majakanvartija kuuluu Cityplex-sarjaan. Suoranaisesta arvostelumenestyksestä ei ole kyse, mutta joidenkin lukijoiden mielestä se on avaruusscifiksi hyvinkin inhimillinen tarina. Ja yksilön taistelu megakorporaatiota vastaan on aina ajankohtaista :)

PDF: http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... artija.pdf

- - -

KR-15 (Huomenna ne tulevat -antologia): KR-15 oli alun perin enemmän essee-tyyppinen, hajanainen pohdinta tulevaisuuden älykkäistä autoista. Sittemmin se sai sisuksiinsa aineksia kauhutarinoista, kun aloin liittää sitä Cityplex-maailman taustoihin. Kyse on eräänlaisesta versiosta Stephen Kingin "Christine - tappaja-auto" -romaanista, nimeä myöten. Christine on romaanina nimetty pääpahiksensa mukaan, samoin kuin tämä tarina, ja KR-15 on luonnollisesti "l33t-kieltä" (leet) eli tuttavallisemmin "Kris". Alun perin tarinassa vuorottelivat ihmisten ja Krisin näkökulmat, mutta jätin Krisin näkökulman kokonaan pois ylläpitääkseni jonkinlaista "mystisyyttä" sen suhteen. Leivoin noista osuuksista tärkeimmät tapahtumia selittävät asiat novellin viimeisen osuuden ihmishenkilön Peterin mietteisiin.

PDF: http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/veteraani.pdf

- - -

Sfinksin nenä (Tiamatin värit -antologia): Sfinksin nenä on alun perin kirjoitettu Tähtivaeltajan sukupolvialus-kirjoituskilpailuun. Kun kilpailun teema julkistettiin, ajattelin, että eihän tuollaisesta aiheesta voi kirjoittaa, koska koko sukupolvialus on lähes mahdoton toteutettavaksi. No, siitä syntyi sitten tämä tarina, joka kertoo siitä, miksi sellaisen tekeminen on niin vaikeaa. Tarina ei ehkä miellytä kaikkia lukijoita, koska se ei ole erityisen toiminnallinen. Se on tähdätty enemmän kovasta scifistä pitäville lukijoille, ja ehkä myös avaruusscifiä kirjoittaville, jonkinlaiseksi mietteeksi aiheesta.

"Sfinksin nenä" osallistui Tähtivaeltajan kisaan yhdessä oliko-se-nyt loppujen lopuksi kuuden kirjoittamani sukupolvialus-aiheisen tekstin kanssa - aika hyvin aiheesta, josta ensin ajattelin, ettei siitä voi kirjoittaa minkäänlaista tarinaa. Mikään niistä ei läpäissyt esiraatia. Palkintojenjaossa Jerrman sanoi kaivanneensa kovaa scifiä kilpailuun ja teki mieleni sanoa, että kyllä sitä oli, mutta se ei vain tullut tuomaristolle saakka :) Toinen kovempaa scifiä edustanut tekstini kyseisessä kilpailussa oli tuossa jo aiemmin linkattu "Kuiskauksia Linnunradalta" -tarina.

Samaiseen kilpailuun osallistui myös parodiamainen sukupolvialustarina "Matka Luvattuun Maahan", joka julkaistiin vielä saman vuonna Puskassa.

PDF: http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... nistit.pdf
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Re: MaKo: Sci-Fi tarinoita

ViestiKirjoittaja MaKo » 15.04.2013, 05:42:58

Tilannepäivitysten sarja jatkuu. Tällä kertaa uudet tulokkaat saapuvat Annales Universitatis Cityplexis -sarjaan, jonka tekstit ovat enemmän tai vähemmän vakavia kuvitteellisia tutkimusartikkeleita. Niiden tehtävänä on luodata Cityplexiin sijoittuvien novellien taustamaailmaa.

- - -

Pääasiassa pääasiaa: Sain vihdoin valmiiksi pitkään keskeneräisenä lojuneen esittelyn Cityplexin todellisuutta eniten muokkaavasta spekulaatiosta, neurolinkistä. Sen keskeistä merkitystä taustamaailmalle kuvaa ehkä se, että nyt kokonaiseksi kirjoitettu artikkeli on koottu kolmesta kauan aikaisemmin kirjoitetusta selvityksestä. Suora linkki PDF-tiedostoon:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... linkki.pdf

- - -

Peltilehmien sukupuutto: Tämä, tulevaisuuden itsenäisiä autoja käsittelevä spekulaatio on myös ollut taustamateriaalina pitkään, mutta nyt se on viimein koottu kokonaiseksi. Tulevaisuuden automaattiautoista kertova tarina KR-15 julkaistiin siis jo hetki sitten Huomenna ne tulevat -antologiassa, ja tämä nyt päivänvalon nähnyt artikkeli koettaa hieman valottaa näiden synteettisten olioiden taustoja. Suora linkki PDF-tiedostoon:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... ikenne.pdf

- - -

Unionin nimistö: Viimeisenä ja vähäisimpänä viimeistelin Cityplexin tarinoissa esiintyvien nimien konventioita. Cityplex on syntynyt teknisten spekulaatioiden ja kauan sitten hahmottelemani fantasiamaailman ristisiitoksena. Lainasin tarinoihin fantasiamaailman nimikonvention, koska en haluaisi korostaa sitä, minkä maan tai mantereen alueella Cityplexin Unioni oikeasti sijaitsee; oikeiden, käytössä olevien nimien käyttö assosioituisi saman tien johonkin nykyiseen maahan tai kansallisuuteen. Olen kuitenkin tarinoissa jonkin verran poikennut näistä nimikonventioista tarpeen tullen. Suora linkki PDF-tiedostoon:

http://mkoskim.drivehq.com/Tarinat/pdf/ ... imisto.pdf
MaKo
 
Viestit: 460
Liittynyt: 05.04.2008, 15:54:19
Paikkakunta: Oulu

Edellinen

Paluu Verkossa ilmestyneet novellit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron